De Stad

Eerste Hulp Bij Onbegrip

Actieve bewoners, sociaal ondernemers, ZZP'ers, ambtenaren en corporaties: Hoe praten we met elkaar?
dinsdag 28 mrt 2017, 19.30
di 28 mrt 2017, 19.30
IJ Zaal

Buurtinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer mensen nemen het heft in eigen handen. De gemeente Amsterdam speelt met ‘Ruimte voor Initiatief’ in op deze ontwikkeling en stelt zich coöperatief op tegenover de snel groeiende bottom-up bewegingen. Hoewel iedereen graag wil samenwerken, verloopt de praktijk vaak nog stroef. Daar gaan we deze Buurtcommunities aan werken. We gaan samenzweren hoe we samenwerken. Aan de hand van beeldspraak, lichaamstaal, symbolen, slogans en sleutelwoorden, ontrafelen we wat we doen en leren we anders luisteren.

Dichter Tijdelijke Toon (Charley Ranzijn) trapt de avond af met spoken word over elkaar niet verstaan. Met taalkunstenaars, sociaal ondernemer en lid van het Ruimte voor Initiatief programma Karien van Assendelft gaan we in op voorbeelden van miscommunicatie en misverstanden die actieve bewoners, sociaal ondernemers, ZZP’ers, ambtenaren en corporaties dagelijks tegenkomen. Wat is er er eigenlijk nodig om elkaar beter te verstaan? En hoe kan je de energie in maatschappelijke initiatieven goed onder woorden brengen?

In het tweede deel van de bijeenkomst gaan we in groepen verschillende onderdelen van uitpluizen en leren we er iets mee te doen.

Tafels

  • Schuif aan bij de tafel over Slogans en Namen. Erikenik en Enkeling zijn partners in het verzinnen van het gezicht van ondernemingen. Deze avond zullen zij hun krachten bundelen met die van jullie om namen en slogans te verzinnen.
  • Hoe vertaal je systeemtaal naar leeftaal (en andersom) om elkaar samen een zetje vooruit te helpen? Nies Medema helpt je op weg.
  • Hoe organiseer je in cocreatie je communicatie? Dit vraagt een continue heen en weer lopen op de piramide van samenspel. Met Bien Seffinga

  • Richard Severin is van alle markten thuis. Met een verleden in de commerciële wereld, een heden bij RecyQ heeft hij aardig wat communicatie in de vingers, op de tong en in de ogen. Hoe doet hij het, hoe doe jij het?
  • Lichaamstaal. Smaaktaal. Bestaat dat? Leer hoe je verhalen kunt vertellen met je handen en met je smaak. Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf laat je zien, ruiken, proeven en voelen hoe dat in zijn werk gaat.
  • Gwen Bliss van Zaane en Nienke Algra zijn vrouwen van de Modestraat. Ze hebben kort geleden subsidie voor elkaar gecommuniceerd voor hun ambitie als kwartiermakers in de Modestraat. Ze organiseren evenementen voor de hele buurt. Vraag ze de oren van de kop over hoe zij de dingen gedaan krijgen. WC openbaar maken, Modeshows lopen, kleding ontwerpen of misschien gewoon mailen?

We eindigen met een gezamenlijke Eerste Hulp Bij Onbegrip – pact. Een handige gereedschapskist met communicatie tips & tricks die je mee naar huis mag nemen. Na afloop kun je bij de EHBO-post meer informatie krijgen over wat Ruimte voor Initiatief voor jouw werk kan betekenen.

dinsdag 28 mrt 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 47 mensen waren aanwezig