De Stad

Samen door één deur

Hoe kunnen huurders en kopers goed met elkaar leven in een gemengd complex?
dinsdag 12 sep 2017, 20.00
di 12 sep 2017, 20.00
Workspace

Beter een goede buur, dan een verre vriend. Maar in gemengde complexen verloopt het burencontact niet altijd even soepel. Nu er steeds meer woningen worden verkocht, en dus steeds meer huurders in één huizenblok met eigenaren wonen, leidt het maken van afspraken over bijvoorbeeld beheer of bijdragen vaak tot spanningen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle buren letterlijk met elkaar door één deur kunnen?

  • Saskia Bosnie is sociaal entrepreneur Bewonersparticipatie en VvE-zelfbeheer, onder andere voor Sabo advies bewonersparticipatie. Sabo helpt gesprekspartners bij het opzetten van een constructieve dialoog met bewoners. “Bewonerstevredenheid is essentieel voor het beheren van een succesvol wooncomplex. Het verhogen van woonkwaliteit is rendement in bezit voor de eigenaar.”
  • Boudwijn Rückert maakt als beeldend kunstenaar kritische installaties en fotoseries die de leefbaarheid en toegankelijkheid van Amsterdam bevragen. Zijn meest recente installatie, InkijkBNB, was een volledig ingerichte particuliere hotelkamer zoals op vakantieverhuursites te vinden is, maar dan in metrostation Wibaustraat. Deze installatie laat zien dat in Amsterdam zo’n beetje elke beschikbare ruimte als hotel gebruikt kan worden.
  • Hoe wil je samenleven? Dick Naber is vanaf het begin bij de bewonerscommissie Wladiwostok betrokken. Het appartementencomplex bestaat uit 72 huishoudens met op elke verdieping een gemeenschappelijke ruimte. De tuin onderhouden de bewoners samen. Ze houden van hun plek, van deze manier van leven en ze maken zich zorgen dat die verloren gaat als er teveel woningen worden doorverkocht.

Bewonerscafé Huurgenoot

Huurders van Stadgenoot komen twee keer per jaar bij elkaar in het Huurgenoot bewonerscafé. Deze editie wordt georganiseerd met bewonerscommissie Wladiwostok, Vincent van Gogh-buurt, Lucas Community, Sabo Bewonersadvies, het bestuur van Huurgenoot en Pakhuis de Zwijger. In dit bewonerscafé onderzoeken we hoe samenwonen in een gemengd complex fijner en slimmer kan.

dinsdag 12 sep 2017, 20.00
Workspace
Deze 41 mensen waren aanwezig