Creatieve Industrie

Safari Typo Amsterdam

Aan de hand van een serie korte films kijken we naar typografie in de openbare ruimte.
vrijdag 20 jan 2017, 20.00
vr 20 jan 2017, 20.00
Grote zaal

We kennen allemaal het wereldberoemde voorbeeld van HOLLYWOOD. Wat maakt deze letters uniek? Kun je het karakter van een stad aflezen aan de letters in de openbare ruimte? Waarin verschilt de typografie in Barcelona met die van Montreal? Waarom horen vreemde, onorthodoxe geometrische en decoratieve displayletters juist bij Amsterdam? Aan de hand van een serie korte films kijken we met Thomas Sipp, Piet Schreuders en Bas Jacobs naar de typografie in de openbare ruimte van verschillende steden.

Op metrostations, in winkelstraten en woonwijken, op billboards, overal lezen we letters. Deze letters bepalen het stadsbeeld evenzeer als de architectuur of het modebeeld. In 8 korte documentaires, getiteld “Safari Typo”, wordt de kijker meegenomen op een expeditie door de stad. Deze documentaires van de Franse documentairemaker Thomas Sipp, zijn portretten van steden aan de hand van de typografie in de openbare ruimte. Enkele dagen na de premiere op de Franse zender ARTE TV, is een selectie van deze documentaires te zien in Amsterdam, waar ze persoonlijk worden toegelicht door de regisseur.

Achtendertig jaar geleden ondernam Piet Schreuders een soortgelijke expeditie. In 1979 maakte hij een portret van Los Angeles aan de hand van de letters in die stad. Fragmenten van de documentaire Hollywood at Last! zullen persoonlijk worden toegelicht door deze Amsterdamse ontwerper. Aansluitend zal Schreuders, tevens hoofdrolspeler in de documentaire, tonen hoe LA sinds die tijd veranderd is.

Safari Typo Amsterdam

Tijdens deze bijeenkomst wordt de uitgave Safari Typo Amsterdam gepresenteerd. Er zijn maar weinig steden waar bezoekers over een gids beschikken die hen leidt langs letters op straat. Letterontwerper Bas Jacobs heeft deze typografische toeristengids voor Amsterdam gemaakt naar aanleiding van de documentaire van Thomas Sipp met dezelfde naam, en zal toelichten waarom je na afloop wel of juist niet kan zeggen: “Ik vond het boek toch beter”.

safari-typo-amsterdam-images-extra-05

  • Safari Typo Amsterdam
  • ISBN 978 94 90913 66 3
  • Auteur: Bas Jacobs
  • Uitgever: De Buitenkant
  • Engels
  • € 15
vrijdag 20 jan 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 306 mensen waren aanwezig