Creatieve Industrie

Rotterdamse hoogvliegers

The state of the art van Rotterdamse architectuur, van Feyenoord City tot industriële speelruimte.
vrijdag 15 sep 2017, 20.00
vr 15 sep 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

De afgelopen jaren lijkt Rotterdam te gaan voor hoger, duurzamer en innovatiever. Kortom; de zelfverklaarde stad van de architectuur is volop in beweging. Tijd om toonaangevende projecten in de spotlight te zetten. Tijdens deze Architecture Now over Rotterdam nodigen we koplopers én nieuwskomers uit om te delen hoe zij vorm geven aan hun stad. Een avond met do's en dont's van extreme hoogbouw, de realisatie van een voetbalstad en lessen uit het rauwe Roffa. Naast Rotterdammers nodigen we ook een aantal Amsterdammers op het podium uit om de steden naast elkaar te leggen. Wat doen we anders, hetzelfde en wat valt er te leren?

OMA – Feyenoord City

Als managing partner-architect van OMA leidt David Gianotten de ontwikkeling van het veelbesproken’ Feyenoord City’. Langs de Maasoever in Rotterdam-Zuid, momenteel nog gezien als een probleemgebied, doemt de komende jaren een nieuw Feyenoordstadion op met 63.000 zitplaatsen. Gezamenlijk met een plan voor woningen, scholen, kantoren en winkel- en uitgaanscentra moet Feyenoord City Rotterdam-Zuid op de kaart zetten. De inschatting is dat rond 2022 de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion gespeeld kan worden. Welke keuzes hebben de architecten gemaakt in het maakproces? En wat geeft het plan een echt Rotterdams karakter?

Architectuur MAKEN – Klein en Fijn

Goed kijken, dan is er óveral ruimte te vinden. Dat ontdekte Nina Aalbers, medeoprichter van Architectuur MAKEN, toen ze samen met Ferry in ‘t Veld een stukje grond vond waar ze hun zelf ontworpen huis konden realiseren. Met bakstenen van sloopafval, gemaakt door Stonecycling, gaf het architectenpaar een nieuwe invulling aan het begrip duurzaamheid. Het project komt voort uit het initiatief ‘Klein en Fijn’, een plan waarbij onbenutte ruimtes in de binnenstad worden gevuld.

© Ossip van Duivenbode

Paul Groenendijk

De Rotterdamse architectuur kent weinig geheimen voor Paul Groenendijk, co-auteur van het boek ‘Rotterdam Architectuur Stad’ en zelfstandig publicist met een specialisatie in architectuur. Tijdens Architecture Now neemt hij ons in een column mee door de straten van zijn stad. Van kleinschalige herbestemming tot splinternieuwe hoogbouw en geslaagde renovaties; waar heeft Rotterdam haar levendigheid aan te danken?

Paul de Ruiter – QO hotel

© QO Hotel

QO hotel, gesitueerd vlakbij het Amstelkwartier, zal met zijn 22 verdiepingen één van de meest duurzame hotels van Europa worden. Ontworpen door Paul de Ruiter Architects en Mulderblauw architecten wil het hotel dienen als een bijzondere ontmoetingsplek die een (inter)nationaal publiek verbindt met het grootste respect voor elkaar én voor de omgeving. In het innovatieve ontwerp worden de vier kringlopen (energie, water, afval en materiaalgebruik) zoveel mogelijk gesloten en in het pand zijn allerlei slimmigheden verwerkt. Noud Paes, partner bij Paul de Ruiter Architects, licht hun ideeën toe.

MVRDV – De Sax

Recent won MVRDV met hun ontwerp ‘De Sax’ de internationale architectenselectie voor een woontoren op de Rotterdamse Wilhelminapier. Het voorstel viert het karakter van een woontoren op een uitbundige manier. Bijzonder is dat het stadsleven wat MVRDV ook de hoogte in gaat: beide woontorens worden op 70 meter hoogte verbonden door een hotel inclusief restaurant en groot terras. Jacob van Rijs, medeoprichter van MVRDV, deelt hun toekomstvisie. Hoe behoud je levendigheid op de grond als je de hoogte in bouwt?

© WAX Architectural Visualisations

What Happened To My Buildings?

Geïnspireerd op het hilarische zelfonderzoek van Marlies Röhmer vragen we elke editie een architect te reflecteren op een eigen bouwproductie. Deze keer vertelt Robert Winkel, oprichter van Mei architects and planners, over de oude Schiecentrale op de Lloydpier in Rotterdam. De centrale van 100.000m2 dateert uit het prille begin van de vorige eeuw en raakte in 1990 in onbruik. Robert was betrokken bij de transformatie van de Schiecentrale tot transparant bedrijfsverzamelgebouw: het 25kV-gebouw. Momenteel werkt Mei architects and planners tevens aan de transformatie van de Fenixloods op Katendrecht in Rotterdam. Hoe kijkt hij terug op herontwikkeling van de Schiecentrale destijds?

© Jeroen Musch

Soundtrackcity

Ontdek de geluiden van de stad met Soundtrackcity. Hun geluidswandelingen vertellen ieder een eigen verhaal over heden, verleden en toekomst van een buurt, gebaseerd op verhalen en ervaringen van bewoners. Voor Architecture Now! nemen ze een unieke soundscape mee die je meeneemt door de straten van Rotterdam.

vrijdag 15 sep 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 245 mensen waren aanwezig