Creatieve Industrie

Rosa Verhoeve

In het fotoproject 'Kopi Susu' onderzoekt Rosa Verhoeve met poëtische beelden haar gemengde afkomst.
donderdag 16 nov 2017, 20.00
do 16 nov 2017, 20.00
Studio
Reageer

Het werk van fotograaf Rosa Verhoeve is poëtisch, persoonlijk en verhalend. In haar meest recente project 'Kopi Susu' (Koffie met Melk in het Indonesisch) geeft ze haar Nederlands-Indische afkomst een gezicht. Als tweede generatie Indo groeide ze op in een sfeer van verborgen herinneringen. Door Aziatisch en Europees, fictie en geschiedenis, oude familieverhalen en eigen ervaringen met elkaar te vermengen, is Kopi Susu een tijdloze, imaginaire ruimte geworden. Tijdens Fotokroniek deelt ze het maakproces: van het idee tot het daadwerkelijke fotoboek als eindproduct.

Rosa Verhoeve ontdekte de kracht van de camera toen ze na haar afstuderen een tijd in landelijk Frankrijk woonden. Binnen korte tijd ontpopte ze zich tot de visuele verhalenverteller van het dorp en sindsdien is ze altijd blijven fotograferen. Zo reisde ze met haar camera door Europa, Afrika (Ethiopië, Kenia, Soedan) en Azië. Naast haar werk als fotograaf geeft ze les in documentaire  fotografie en kunstgeschiedenis aan de Fotovakschool.

De afgelopen zeven jaar heeft ze volop gewerkt aan het persoonlijke fotoproject Kopi Susu waarin ze haar gemengde afkomst onderzoekt.

“Ik ben in Nederland geboren. In een kale nieuwbouwwijk in Amstelveen. Maar alles in ons huis ademde de voormalige kolonie Nederlands-Indië: de Javaanse beeldjes van vrouwen met blote borsten op het teakhouten dressoir, de zwierige batikrokken van mijn moeder in de linnenkast en de traditionele tjebok fles op het toilet.”

Als tweede generatie Indo groeide ze op in een sfeer van verborgen herinneringen en bladerde ze urenlang in de verschoten leren fotoalbums uit Indië. Met Kopi Susu wil Rosa Verhoeve het heimwee-Indië van haar ouders openbreken. Door Aziatisch en Europees, fictie en geschiedenis, overgeleverde familieverhalen en eigen ervaringen met elkaar te combineren verwijst Kopi Susu niet naar een onveranderlijk verleden, maar is het een tijdloze, imaginaire ruimte geworden. Het resultaat is een boek vol poëtische beeldtaal over twee werelden. Hoe kwam ze op het idee voor het project? En welke do’s en don’ts leerden ze tijdens het maken van het boek?

Het boek ‘Kopi Susu’ wordt medegefinancierd door een succesvolle Voor De Kunst campagne.

https://vimeo.com/237528382

donderdag 16 nov 2017, 20.00
Studio
Deze 126 mensen waren aanwezig