De Stad
Amsterdam Roots Festival Launch

Rootszoekers Represent!

De Sterke Vrouwen Editie: genealogie meets storytelling.
maandag 2 jul 2018, 20.00
ma 2 jul 2018, 20.00
Grote zaal
Reageer

Om de rijke, superdiverse roots van Nederlanders in beeld te brengen lanceert Amsterdam Roots Festival dit jaar Rootszoekers, een platform op het snijvlak van stamboomonderzoek en interdisciplinaire storytelling. Met dit jaar's Sterke Vrouwen Editie vieren we in samenwerking met Pakhuis de Zwijger deze rijkdom aan culturen en kennis. Daarnaast kijken we ook naar de maatschappelijke en emancipatoire aspecten van rootszoeken. Het ontrafelen van onze afkomst helpt ons beter te begrijpen wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. De zoektocht levert bijzondere verhalen op die vaak herkenbaar zijn en nieuwe inzichten geven - in de ander en in onszelf. Een programma vol inspirerende verhalen, inzichten en optredens van initiatiefnemers, experts, activisten en kunstenaars over het belang van rootszoeken.

Thema van 2018: Sterke Vrouwen
In deze geglobaliseerde wereld bestaat identiteit een bonte mix van invloeden van over de hele wereld. Onze wortels spreiden zich vaak uit over meerdere landen en zelfs continenten. Het ontrafelen van onze afkomst helpt ons beter te begrijpen wie we zijn en hoe we naar de wereld kijken. De zoektocht levert bijzondere verhalen op die vaal herkenbaar zijn en nieuwe inzichten geven, in de ander en in onszelf. Belangrijk om deze verhalen met anderen te delen dus! Je hoeft geen kunstenaar of professional te zijn, want iedereen heeft een geschiedenis.

Elk jaar staat Rootszoekers in het teken van een transcultureel thema. Dit jaar richten we ons op Sterke Vrouwen, onze kleurrijke, moedige vrouwelijke voorouders die onze (familie)geschiedenis een beslissende wending hebben gegeven. In deze tijd van #metoo en een vernieuwde interesse in het feminisme richten we de schijnwerpers vol op bijzondere vrouwen die te lang in de schaduw hebben gestaan.

Met muzikale optredens van:

 

maandag 2 jul 2018, 20.00
Grote zaal
Deze 60 mensen waren aanwezig