De Stad
Rondje Sloterplas 1

Een sprong in het diepe

Een vrolijk micro-journalistiek live-magazine over wie en wat ertoe doet in Nieuw-West.
donderdag 26 mrt, 19.30
do 26 mrt, 19.30
New Metropolis NW
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Het vindt plaats in New Metropolis Nieuw-West, onze dependance in Amsterdam Nieuw-West.

Nieuw-West is het grootste stadsdeel van Amsterdam. Daar gebeurt van alles op het gebied van wonen, werken en recreëren: kortom het leven. Journalistiek gezien komt Nieuw-West er echter bekaaid vanaf. Zo is er nog maar één wekelijks huis-aan-huis-blad, 'de Westerpost'. Voor 'Het Parool' en 'AT5' is Nieuw-West misschien wel om de hoek maar hun middelen zijn beperkt en ze moeten bovendien de hele stad bedienen. Begrijpelijk dus dat dit stadsdeel, dat volop in ontwikkeling is, meestal alleen bij incidenten in het nieuws komt.

Daarom starten we met ‘Rondje Sloterplas’. Een avondje per maand vier gasten die op hun eigen en bijzondere manier iets betekenen voor Nieuw-West. Dat kunnen ondernemers, journalisten, politici, schooldirecteuren of vrijwilligers zijn. De constante is Nieuw-West en indien mogelijk is de aanleiding een actuele gebeurtenis.

Met in dit programma onder anderen:

Mark van Wonderen
Schrijver van het boek 'Treurtips - (Her)ontdek Nederland'
Regine von Stieglitz
Voorzitter College van Bestuur Hotelschool The Hague
Kemse de Barber
Straatkapper
Roberto Noordberger
De zingende ijscoman
?
Winnaar Literatuurprijs Amsterdam Nieuw-West 2020

> Mark van Wonderen – Met Treurtips – (Her)ontdek Nederland! schreef Mark van Wonderen, aka @JoachimScheurbuijck, de beste reisgids van de jaren twintig. Daarin geen grachten of musea maar troostrijke lelijkheid zoals die in Nieuw-West volop te vinden is. Dit stadsdeel is een snoepwinkel voor treurliefhebbers en komt dan ook uitgebreid aan bod in zijn reisgids. Samen met vormgever Yolanda Huntelaar heeft Van Wonderen zelfs een scooterroute rond de Sloterplas uitgezet. Wapperend door West, inclusief bijpassende muziek. Mooi? Spuugmooi!

> The Hague Hotelschool. In Amsterdam. Hoe dan, vraagt iedereen zich af die langs het imposante gebouw in de Jan Evertsenstraat komt. Dat gaan we vragen aan Regine von Stieglitz. Zij is er President Board of Directors, maar dat noemen we in Nieuw-West gewoon eindbaas. Veertienhonderd studenten volgen deze topopleiding en die komen uit de hele wereld. Waar worden die voor opgeleid en waar wonen ze? Dat je bij Hotelschool goed kunt eten is geen geheim, maar dat je er ook kunt slapen in kamers van het Hilton en Okura is uniek. Wat heeft de Hotelschool Nieuw-West te bieden? Een gastvrij kijkje in de keuken én de slaapkamers van de hospitality-wereld. 

> Kemse de Barber – Begonnen in Nieuw-West knipt en scheert hairartist Kemse de Barber langzaam maar zeker ook de rest van Amsterdam. Hij zet zijn stoel op straat of op het Sloterstrand en binnen een dertig minuten ben je weer helemaal het mannetje. Hij doet zijn ding in de tram, in het park of bij je thuis. Zelfs voor het Koninklijk Paleis op de Dam. Zie je iemand shinen, dan weet je waar die vandaan komt. Hoe heeft hij zijn vak geleerd en wat zijn z’n favoriete spots in Nieuw-West. Nu kun je hem nog op straat vinden, maar straks alleen nog op afspraak. Of in de P.C. Hoofstraat. Wie weet neemt hij zijn spullen mee. Cut!

> Robert Noordberger – Na een carrière bij De Nederlandsche Bank gooide Robert Noordberger twee jaar geleden het roer helemaal om. Hij vroeg een ventvergunning aan, kocht een ijscokar, verdiepte zich in dit koude goedje en werd ijscoman. Sindsdien is het bijna altijd mooi weer en kent elke badgast van het Sloterstrand Roberto’s IJsbike. En zijn liedjes, want hij zingt er ook nog bij. Hoe kijkt onze ijscoman naar het strandleven, wat zijn de favoriete smaken in Nieuw-West en waar komt zijn ijs vandaan?