De Stad

Rond de ring

Wat is het effect van de ontwikkelingen rond de ring A10 op Nieuw-West?
woensdag 30 mrt 2016, 20.00
wo 30 mrt 2016, 20.00
Studio

De ring A10, is één van de drukste snelwegen van ons land. Deze 32 kilometer lange snelweg is meer dan alleen een weg waar dagelijks tienduizenden mensen over heen rijden. Het vormt ook een symbolische grens voor wonen in Amsterdam. Wonen buiten de ring heeft lange tijd een slecht imago gehad maar daar komt steeds meer verandering in. Hoe blaas je nieuw leven in het gebied rond de ring en hoe is het om rond de ring te wonen?

Programma

We beginnen de avond met Nabila Bouabbouz, zij zal vanuit haar rol als opdrachtgever Gebiedsontwikkeling en Transformatie bij stadsdeel Nieuw-West vertellen over de effecten van de ontwikkeling van de Ringzone op Nieuw-West. Wat is de laatste stand van zaken en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst?

Olaf Gipser is als architect actief in de Ringzone. Bij metrohalte Posjesweg ontwikkelt zijn bureau Overtoomse Loft. En aan de Karel Klinkenbergstraat is hij betrokken bij het zelfbouwproject Samenwerkers KKL03. Bouwen en ontwerpen aan woonprojecten is echter niet het enige wat deze architect doet. Samen met Bert Kramer is het initiatief de Energiecentrale begonnen, een publiek platform voor sociaal-culturele evenementen ten behoeven van de sociale cohesie tussen bewoners, gebruikers en beleidsmakers.

©Olaf Gipser Architects

© Olaf Gipser Architects

De ontwikkeling van de Ringzone heeft natuurlijk ook effect op het wonen in dit gebied. Met Bouke Molenkamp van Eigen Haard bespreken we verdringing van lagere inkomens uit de Ringzone en het aanliggende gebied Nieuw-West kunnen voorkomen. En welke rol woningbouwcorporaties hierin kunnen spelen?

Urban Resort heeft zich de laatste jaren ontwikkelt tot de grootste ontwikkelaar van broedplaatsen in Amsterdam. Ook in Nieuw-West hebben zij verschillende broedplaatsen. Hay Schoolmeester vertelt deze avond over het effect van broedplaatsen op de leefbaarheid en de sfeer in de wijken.

IC Netherlands is een Nederlandse ontwikkelaar die zich specialiseert in het realiseren van woningen voor studenten en young professionals. Guido van der Veen gaat tijdens de avond in op de studentenhuisvesting die bij station Lelylaan wordt gerealiseerd.

In het tweede deel van de avond gaan we in gesprek met de gemeente, woningbouwcorporatie en ontwikkelaars over de toekomst van de ringzone. Hoe wordt verdringing in het gebied voorkomen en wat is de rol van de verschillende partijen hierin?

Bekijk hieronder alvast de losse onderdelen uit de uitzending.

Bouw

Buiten de ring bouwen wordt steeds interessanter, architect Arie van der Neut legt uit waarom. En we nemen een kijkje bij een van zijn projecten in aanbouw: Little Manhattan. Een woongebouw aan de voet van station Lelylaan met 900 woningen voor jongeren en studenten.

Woon:

Hoe is het om buiten de ring te wonen? We vragen het aan vier bewoners van Stadstuin Overtoom, de eerste klimaatneutrale nieuwbouwwijk van Nederland.

Leef

Het Acta gebouw in Nieuw-West werd in 2012 omgetoverd tot een multifunctioneel gebouw. In het voormalig tandheelkundig centrum wonen nu 470 studenten en werken 150 creatieve kunstenaars. En dat is niet alles, je kunt er ook een biertje drinken, uiteten, naar de club en nog veel meer!

woensdag 30 mrt 2016, 20.00
Studio
Deze 48 mensen waren aanwezig