Creatieve Industrie
Global Trends

Robots: van machines naar alleskunners?

Deel 1/3. Een 360° onderzoekende kijk op de geschiedenis en toekomst van robots.
dinsdag 9 mei 2017, 19.30
di 9 mei 2017, 19.30
IJ Zaal

De eerste avond in de nieuwe onderzoeksreeks van Pakhuis de Zwijger over de impact van hedendaagse technologie. In dit drieluik over robots duiken we in de ontstaansgeschiedenis van de robot, van de eerste computer uit 1952 tot de geavanceerde zorgrobots van nu. Anno 2017 zijn er werknemers die ’s ochtends hun robotcollega goeiedag zeggen, experimenteert Domino’s met zelfrijdende pizzabezorgers en kunnen 'menselijke' robots zomaar onze geliefdes van de toekomst zijn. Welke groeispurts heeft de robot meegemaakt? Wordt ons leven er aangenamer van of staan ze levensgeluk juist in de weg? Kortom; tijd om te verkennen voor welke vraagstukken we staan.

Van helpende hand in een zorgcentrum tot kantoormaatje en zelfstandige stofzuiger. De robot is niet onderweg, ze zijn er allang. Tijdens deze avond leggen we dit knap staaltje vernuft onder een vergrootglas en onderzoeken we de geboorte van de androïde. Hoe heeft deze ooit grote rekenmachine zich ontwikkeld tot een multi-inzetbare robot en vooral; wat zijn de belangrijkste vragen om te stellen?

Drieluik Robots

In dit drieluik onderzoeken we de ontstaansgeschiedenis van de robot en lichten we belangrijke trends uit. In de eerste aflevering schetsen we de historische context en nemen we je mee van toen naar de toekomst. De sociale impact van robots komt in de tweede bijeenkomst aan bod. Worden ze onze nieuwe kroegmaatjes? Kunnen we sympathie voelen voor een robot? In de laatste editie staan de rechten en verantwoordelijkheden van robots centraal. Want als een zelfrijdende auto een botsing veroorzaakt, wie is dan eigenlijk aansprakelijk? En hebben robots überhaupt een geweten?

dinsdag 9 mei 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 96 mensen waren aanwezig