Creatieve Industrie

Robots: van hulpje tot kunstenaar

Deel 3/3. Hoe werken kunstenaars samen met creatieve robots? En hoe beïnvloedt dit bijv. copyright in de toekomst?
donderdag 12 okt 2017, 20.00
do 12 okt 2017, 20.00
Studio
Reageer

De derde editie in de nieuwe onderzoeksreeks van Pakhuis de Zwijger over de impact van hedendaagse technologie. In dit drieluik over robots duiken we in de state of art van robots. Anno 2017 zijn er werknemers die ’s ochtends hun robotcollega goeiedag zeggen, experimenteert Domino’s met zelfrijdende pizzabezorgers en kunnen 'menselijke' robots onze geliefdes zijn. Maar zijn robots ook de creatieven van de toekomst? Het debat over robots die onze banen overnemen viert hoogtijden. Maar kunstenaars en creatieven hoeven (nog) niets te vrezen. Toch? We gaan in gesprek met kunstenaars, tech wizards en wetenschappers en onderzoeken hoe kunstenaars en robots samenwerken én welke juridische vraagstukken hierbij komen kijken.

© Edwin Dertien

Edwin Dertien

Bijna alleskunner Edwin Dertien bouwt door kunst geinspireerde robots en door robots geinspireerde kunst, resulterend in immense robot-objecten die gebruikt worden voor festivals en exposities. Een van zijn laatste creaties is de ‘drawbot’; een project met JanWillem te Voortwis waarin een machine probeert de Mona Lisa te tekenen. Naast maker is Edwin ook onderzoeker bij Robotica en Mechatronica op de Universiteit Twente en werkt hij als docent voor de opleiding Creative Technology waar hij continue opzoek is naar nieuwe verbindingen tussen technologie en kunst.

Folgert Karsdorp

Wat gebeurt er als je een schrijver samen met een robot een literair verhaal laat schrijven? Ontstaat er dan iets unieks? Folgert Karsdorp, onderzoeker bij het Meertens Instituut, en auteur Ronald Giphart gaan het experiment aan en proberen samen met een slimme machine tot een literair meesterwerk te komen. Folgert promoveerde eerder op het hervertellen van verhalen vanuit het perspectief van computermodellen en ontwerpt nu samen met de Universiteit Antwerpen de ‘AsiBot’ die de schrijfuitdaging aangaat met Giphart. Hoe verhoudt de rol van de menselijke auteur zich tot die van een schrijver met een kunstmatige intelligentie?

Stefan Leijnen

Robots die zelfstandig creatieve ideeën kunnen bedenken. Het klinkt misschien ver weg, maar volgens Stefan Leijnen, gepromoveerd in Machine Learning en docent Informatica & Kunstmatige Intelligentie, bestaan ze al. Door samen met technici, wetenschappers en kunstenaars experimenten uit te voeren kijkt hij hoe robots een bijdrage kunnen leveren aan het creatieve proces. Neem een DJ of een modeontwerper. Wat gebeurt er als je hun werk de dialoog aan laat gaan met een robot? Komen ze dankzij een samenwerking met een robot tot een spannender eindresultaat?

Rob van den Hoven van Genderen

Wat betekent de opmars van kunstmatige intelligentie en robotica juridisch gezien? Dat is de vraag die Rob van den Hoven van Genderen, directeur van het Centre for Law and Internet van de VUmomenteel bezighoudt. Als specialist in IT recht dook hij in de vraagstukken rondom robotrecht. Wat als een muzikale robot zelfstandig een tophit voortbrengt? Wie is er eigenaar van het stuk en daarmee ook van de opbrengsten?

donderdag 12 okt 2017, 20.00
Studio
Deze 87 mensen waren aanwezig