Global Trends
VPRO presenteert:

Robo sapiens

Jelle Brandt Corstius onderzoekt de ‘robotrevolutie’. Is het een vloek, een zegen, of allebei?
maandag 27 nov 2017, 20.00
ma 27 nov 2017, 20.00
Grote zaal
Reageer

In de zesdelige VPRO-serie 'Robo sapiens' onderzoekt journalist en presentator Jelle Brandt Corstius hoe kunstmatige intelligentie ons menszijn beïnvloedt. Van geboorte en groei tot werk, relaties, ouderdom en de dood. Hoe gaat de opkomst van robots, algoritmes en dergelijke technologische ontwikkelingen onze toekomst beïnvloeden? Werkt de mens niet meer in 2050? Delen we straks lichaam en geest met robotica? En wat betekent dat voor ons bewustzijn, creativiteit en identiteit? In de week voor de laatste uitzending komen we samen met Jelle, een aantal gastsprekers en de zaal om het aankomende hoofdstuk van de mensheid te bespreken. Is het einde van het 'mens zijn' zoals we het kennen in aantocht -en zo ja, is dat een probleem?

  • Max Welling is hoogleraar Machine learning aan de Universiteit van Amsterdam. Ook is hij mede-oprichter van Scyfer BV, een spin-off van de universiteit gespecialiseerd in deep learning (een methode van computer gestuurd leren, geïnspireerd op het menselijk brein, waarbij het algoritme zelfstandig steeds nieuwe vaardigheden kan aanleren).
  • Martijntje Smits (dr. ir.) is techniekfilosoof en ingenieur en werkzaam als onderzoeker en docent aan uiteenlopende universiteiten en instituten. In haar werk, o.a. op het gebied van robotica, stelt ze de vanzelfsprekendheid van technologische toekomstbeelden ter discussie, en pleit ze voor het delen van de verbeeldingsmacht. Ze bereidt momenteel een bundel voor over Robot Love (verschijnt in 2018) voor de gelijknamige expo in Eindhoven.
  • Shanti Ganesh is een cognitieve psycholoog, neurowetenschapper en bestuurskundige, die werkt op het snijvlak van kunst, wetenschap en technologie. Daarnaast is ze oprichter van kladlab, een stichting voor art-science onderzoek. Ze verdiept zich in de vertroebelende scheidslijnen tussen mens en artificiële actoren (zoals robots en avatars) in relatie tot creativiteit, activisme en genderidentiteit.

NB Shanti Ganesh haar profielfoto is gemaakt door © Dick van Aalst.

Vertrekpunt van de televisieserie Robo sapiens is de geboorte van Jelle Brandt Corstius zijn dochter, anderhalf jaar geleden. In de serie volgt hij haar denkbeeldige levenscyclus. Hoeft ze straks nog wel te werken? Kan het zijn dat ze een relatie krijgt met een robot? Wat betekent de opmars van robots voor de manier waarop ze haar identiteit vormt? En bezorgt kunstmatige intelligentie haar uiteindelijk het eeuwige leven? Om antwoorden te krijgen op zijn vragen reist Brandt Corstius onder meer naar Japan, Ethiopië en de Verenigde Staten, in gezelschap van een robot die zich op haar beurt in zijn leefwereld verdiept.

Van 29 oktober t/m 3 december wekelijks om 20.15u op NPO 2. Praat mee via #robosapiens.

maandag 27 nov 2017, 20.00
Grote zaal
Deze 229 mensen waren aanwezig