Creatieve Industrie

Robin Alysha Clemens & Lisa Weeda

Documentair fotoproject over een groep ex-daklozen in Oekraïne die hun leven eigenhandig weer op de rit krijgt.
woensdag 23 jan 2019, 20.00
wo 23 jan 2019, 20.00
Studio

Twintig minuten buiten de Oekraïense stad Lviv, in het stadje Vynnyky, zet een groep ex-daklozen hun leven eigenhandig weer op de rit. Ze wonen en werken op het terrein van organisatie Emmaus Oselya: hun leven speelt zich grotendeels af in de werkplaats, de tweedehands winkel, het woonhuis en de loods. Samen met schrijver Lisa Weeda reisden fotograaf Robin Alysha Clemens meerdere keren terug naar Oselya om deze groep bewoners vast te leggen. We gaan met het duo in gesprek over hun werkwijze, hun samenwerking, de grenzen van documentaire fotografie én de eenmalige krant die ze over het project maakten.

In de werkplaats knappen de bewoners, die zichzelf de Oselyata noemen, oud meubilair op dat weer wordt verkocht in de tweedehands winkel om de hoek. Ze slapen in vrolijk ingerichte slaapkamers die ze delen met een andere inwoner. Het leven is duidelijk en de regels zijn simpel: geen drank, geen drugs, geen seks, vriendelijk zijn voor je kamergenoot en altijd meewerken. Olya, net 15 jaar oud, werd op het terrein geboren en de oudste bewoner, Andriy, is 65 jaar.

“Hier bij Oselya zal niemand vragen wie je was voordat je hier kwam. Als je je aan de regels houdt, als je aardig bent, als je wil werken en in de community wil blijven, ben je welkom.”

Fotograaf Robin Alysha Clemens en schrijver Lisa Weeda reisden meerdere keren terug naar Oselya om daar een fotoserie over de Oselyata te maken. Ze logeerden in het huis, hielpen in de keuken, richtten de tweedehands winkel in, liepen mee in een modeshow, ruimden vrachtwagens vol kleding leeg, wandelden door het omliggende bos en aten elke dag mee. Zonder naar het verleden te kijken, maar vooral naar wat Oselya voor deze mensen betekent en hoe ze hun toekomst zien, legden ze de verhalen van deze groep vast. Zo tonen Clemens en Weeda een sterke, kleine gemeenschap van kwetsbare mensen die elke dag samen werken aan hun weg naar de toekomst.

De makers
Robin Alysha Clemens studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie  van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk gaat veelal over subculturen en de identiteit van mensen die daartoe behoren. Haar afstudeerproject, ‘Owned By No One,’ vertelde het verhaal over een
subcultuur die hun visuele identiteit probeert te beschermen in een dystopische, post-digitale wereld. Ze werkt o.a. voor De Correspondent, VICE Benelux en Natwerk en haar fotografie is geëxposeerd bij Noorderlicht Fotografie Festival, Dutch Design Week en Ron Mandos galerie.

Lisa Weeda is een literaire duizendpoot: ze schrijft, maakt literair programma bij Mooie Woorden in Utrecht, geeft les aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en regisseert momenteel een VR installatie over het oorlogsgebied in Oekraïne, die in maart in premiere gaat op het Passa Porta festival. Haar werk verscheen onder meer in Das Magazin, De Volkskrant, De Revisor en Tirade. In 2015-2016 was ze onderdeel van het Slow Writing Lab, het talentenprogramma van het Nederlands Letterenfonds. Eind 2016 verscheen bij De Nieuwe Oost haar in NRC gelauwerde chapbook ‘De benen van Petrovski’ en in mei 2017 tekende ze bij uitgeverij De Bezige Bij voor haar debuutroman.

woensdag 23 jan 2019, 20.00
Studio
Deze 53 mensen waren aanwezig