Global Trends

René ten Bos

Waterfilosoof René ten Bos roept op tot anders denken. Ontmoet hem, stel vragen en eet Gentse waterzooi met ons.
donderdag 19 mrt 2015, 00.00
do 19 mrt 2015, 00.00
Studio

Water is lange tijd het domein geweest van zeelui, waterratten en ander gespuis. Er is nauwelijks aandacht besteed aan het belang van water, laat staan binnen de westerse filosofie. In de 6de editie van de Water Republic 2025 legt waterfilosoof René ten Bos, onder het genot van een bord waterzooi, uit wat de gevolgen hiervan zijn voor onze samenleving en omgeving. Zo is er een afstand gecreëerd tussen ons en bijvoorbeeld de zee. Ten Bos is er van overtuigd dat deze afstand verklaart waarom de zeeën en de oceanen vandaag de dag ernstig ziek zijn. Hij roept op tot anders denken. Waterig denken

Ook blikken we deze avond kort terug op de waterschapsverkiezingen, die de dag ervoor plaatsvonden. De geschiedenis leert dat maar weinig mensen hiervoor hun bed uitkomen. Terecht? Wat is de uitkomst? En wat zijn eigenlijk de gevolgen van ons stemgedrag voor de waterwereld om ons heen? Met Gritta Nottelman (Waterschap Amstel, Gooi & Vecht)

We sluiten de avond af met twee waterinitiatieven uit de regio. Projecten die nog een zetje in de rug nodig hebben. Koen Kaljee vertelt over zijn ‘Drijfveer‘, het eerste (drijvende) paviljoen van de Floriade 2022 in Almere.

Kim Sauter van OneWorld vraagt aandacht voor de online Kraanwatercampagne om #dankjewel voor kraanwater te zeggen. Dit in aanloop naar de Wereldwaterdag op 22 maart.

Moderatie: Natasja van den Berg

Toegang
Entree 5 euro, te betalen bij binnenkomst. Inclusief een bord overheerlijke waterzooi. Ook is er een vegetarisch alternatief aanwezig. Reserveren door bovenaan de pagina op de gele ‘reserveer’ knop te klikken.

De klotsende wereld

De klotsende wereld

Meer weten over René ten Bos?

Luister hier de podcast van de Correspondent: Hoe komt het dat de zeeën zo ziek zijn geworden?