Global Trends

Reizen is het nieuwe roken

Wat zijn de gevolgen van globaal massatoerisme?
dinsdag 22 mei 2018, 20.00
di 22 mei 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Een zomervakantie in Zuid-Amerika, een hike in Nepal en nog een aantal citytrips naar Praag, Budapest of Rome, we reizen steeds meer en verder. Avontuurlijke vakanties zijn toegankelijk voor de middenklasse, reizen vergroot je wereldbeeld en toerisme zorgt voor ontwikkeling en groei. Alle reden dus om reizen te stimuleren. Maar naast de economische voordelen krijgen we ook te kampen met de impact. Wie is immers nog niet op een exotische bestemming geweest omringd door Duitsers en Australiërs, waar de lokale economie en cultuur is verworden tot consumptiemiddel? En met de groei van de middenklasse in China en India willen ook zij de wereld zien. Hoe keren we het tij?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met een interview met regisseur Sabine Lubbe Bakker.
  • Daan Veldhuizen maakte de documentaire ‘Banana Pancakes and The Children of Sticky Rice’. Hij zal ons een kijkje geven in de impact van modern toerisme op Laos.
  • Vervolgens geven we het woord aan universitair docent Culturele Geografie Martijn Duineveld. Met hem bespreken we hoe we om moeten gaan met de impact van globaal massatoerisme.
  • Tot slot praten we met avonturiers Hera van Willick en Erwin Zantinga over alternatief reizen; hoe zagen zij de impact van modern toerisme op de lokale omgeving en op welke manier kan ook jij alternatief en duurzaam reizen?

Reizen op de fiets is misschien wel de ultieme manier om verbonden, duurzaam en authentiek op reis te gaan. Hera van Willick doet het al jaren, bekijk hier haar unieke verhaal.

dinsdag 22 mei 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 149 mensen waren aanwezig