De Stad

Regie over XTC?

Hoe ziet het drugsbeleid van de toekomst eruit?
donderdag 24 jan, 20.00
do 24 jan, 20.00
IJ Zaal
Reageer
Volg dit programma via de livestream

Het is simpel: waar vraag is, is aanbod. Betekent dit dat de strijd tegen drugscriminaliteit niet gewonnen kan worden? In het Amsterdamse nacht- en festivalleven is het recreatief gebruik van XTC tamelijk ingeburgerd. Maar achter die XTC schuilt een wereld van liquidaties, witwassen en milieucriminaliteit. Dit is zorgelijk en dus pleiten politici voor het reguleren van deze drug. Is dit voorstel terecht en haalbaar? Hoe zou het drugsbeleid er in de toekomst uit kunnen zien? En zorgt het reguleren van XTC nu echt voor verandering, of is dit slechts een illusie?

Programma

Kathalijne Buitenweg (Vice- Fractievoorzitter GroenLinks, Kamerlid) houdt zich bezig met de politie, veiligheid, justitie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). GroenLinks wil dat de overheid de productie van xtc gaat reguleren. Maar wat zijn de redenen van deze discussie? Kathalijne vertelt wat de drijfveren zijn en welke positie de overheid zou moeten innemen binnen huidig debat.

Drugsonderzoeker en criminoloog Ton Nabben deelt zijn kennis over xtc, de illegale status van xtc, de huidige drugsmarkt en de positie van de verschillende actoren in deze discussie. Waar loopt ons huidig drugsbeleid op stuk en waarom? Dit is de fundamentele vraag die wij ons moeten stellen wanneer we wagen deze drug te reguleren.

Thijs Roes, Correspondent Drugs bij De Correspondent, heeft een jaar lang onderzoek en verslag gedaan van de verschillende frontlinies van de ‘War on drugs’ en ging hierbij opzoek naar nieuwe vormen van beleid. Welke alternatieven biedt hij voor het repressieve drugsbeleid van de overheid?

Paneldiscussie: ‘Het drugsbeleid van de toekomst’

  • Thijs Roes, Correspondent Drugs bij De Correspondent
  • Margriet van Laar is programmahoofd Drug Monitoring van het Trimbos-instituut. De afdeling Drug Monitoring & Policy is onderdeel van het Trimbos-instituut. Het Trimbos- instituut draagt bij aan de verrijking en verspreiding van kennis met betrekking tot de geestelijke gezondheid- en verslavingsproblemen. De afdeling Drug Monitoring & Policy heeft als doel het ondersteunen en versterken van beleid gericht op het voorkomen en verminderen van (gezondheids)schade met betrekking tot het gebruik van drugs, alcohol en tabak.

Meer informatie over dit programma volgt binnenkort.

donderdag 24 jan, 20.00
IJ Zaal
Reserveer
Deze 69 mensen zijn aanwezig