De Stad

Regie over XTC?

Hoe ziet het drugsbeleid van de toekomst eruit?
donderdag 24 jan 2019, 20.00
do 24 jan 2019, 20.00
IJ Zaal

Het is simpel: waar vraag is, is aanbod. Betekent dit dat de strijd tegen drugscriminaliteit niet gewonnen kan worden? In het Amsterdamse nacht- en festivalleven is het recreatief gebruik van XTC tamelijk ingeburgerd. Maar achter die XTC schuilt een wereld van liquidaties, witwassen en milieucriminaliteit. Dit is zorgelijk en dus pleiten politici voor het reguleren van deze drug. Is dit voorstel terecht en haalbaar? Hoe zou het drugsbeleid er in de toekomst uit kunnen zien? En zorgt het reguleren van XTC nu echt voor verandering, of is dit slechts een illusie?

Programma

Kathalijne Buitenweg (Vice- Fractievoorzitter GroenLinks, Kamerlid) houdt zich bezig met de politie, veiligheid, justitie en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). GroenLinks wil dat de overheid de productie van xtc gaat reguleren. Maar wat zijn de redenen van deze discussie? Samen met Alexander Hammelburg (Raadslid D66 Amsterdam) vertelt zij wat de drijfveren zijn en welke positie de overheid zou moeten innemen binnen huidig debat.

Drugsonderzoeker en criminoloog Ton Nabben deelt zijn kennis over xtc, de illegale status van xtc, de huidige drugsmarkt en de positie van de verschillende actoren in deze discussie. Waar loopt ons huidig drugsbeleid op stuk en waarom? Dit is de fundamentele vraag die wij ons moeten stellen wanneer we wagen deze drug te reguleren.

Thijs Roes, Correspondent Drugs bij De Correspondent, heeft een jaar lang onderzoek en verslag gedaan van de verschillende frontlinies van de ‘War on drugs’ en ging hierbij opzoek naar nieuwe vormen van beleid. Welke alternatieven biedt hij voor het repressieve drugsbeleid van de overheid?

Paneldiscussie: ‘Het drugsbeleid van de toekomst’

  • Kathalijne Buitenweg, Vice-fractievoorzitter GroenLinks, Kamerlid
  • Alexander Hammelburg, Raadslid D66 Amsterdam
  • Thijs Roes, Correspondent Drugs bij De Correspondent
  • Margriet van Laar is programmahoofd Drug Monitoring van het Trimbos-instituut. De afdeling Drug Monitoring & Policy is onderdeel van het Trimbos-instituut. Het Trimbos- instituut draagt bij aan de verrijking en verspreiding van kennis met betrekking tot de geestelijke gezondheid- en verslavingsproblemen. De afdeling Drug Monitoring & Policy heeft als doel het ondersteunen en versterken van beleid gericht op het voorkomen en verminderen van (gezondheids)schade met betrekking tot het gebruik van drugs, alcohol en tabak.
  • Mirik Milan was oud- nachtburgemeester van Amsterdam en een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente als het gaat om kwesties rond het uitgaansleven. Nu is hij Global Nightlife Consultant bij VibeLab. VibeLab helpt sectoroverschrijdende belanghebbenden bij het vinden van nieuwe wegen om veranderingen aan te brengen met als doel het uitgaansleven in grote steden zo veilig mogelijk, levendig en florerend te houden.
  • Rick van Leusden heeft zeer veel strafrechtelijke praktijkervaring opgedaan binnen de rechterlijke macht. Zo was hij jarenlang werkzaam als griffier bij de rechtbank Midden-Nederland en het gerechtshof Amsterdam. Als advocaat heeft hij o.a. gewerkt aan complexe drugszaken.
donderdag 24 jan 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 135 mensen waren aanwezig