Creatieve Industrie

Red Light City, a glimpse

Legaal of illegaal, getolereerd of onderdrukt: de seksindustrie zal nooit verdwijnen. Een foto expo van Roel Backaert.
woensdag 14 dec 2016, 12.00
wo 14 dec 2016, 12.00
Café
Reageer

De foto’s van deze expositie zijn van Roel Backaert. Hij maakte ze voor het boek Red Light City, dat is samengesteld door Tsaiher Cheng en uitgegeven door The Architecture Observer. Voor dit boek heeft Backaert vijf steden bezocht in verschillende tijdzones: Montreal, Amsterdam, Antwerpen, Hong Kong en Taipei. Hij heeft vastgelegd wat zich in de late avond en nacht afspeelt in de buurten waar in deze steden de seksindustrie is geconcentreerd, soms openlijk, soms aan het zicht onttrokken, en wat dit doet met de stad, en de stedeling. Legaal of illegaal, getolereerd of onderdrukt: de seksindustrie is er, en het is niet waarschijnlijk dat het ooit verdwijnt.

Op veel plaatsen veranderen red light districts onder druk van toerisme, gentrification, moraalridders, veranderende wetgeving, projectontwikkelaars, politici, bewoners en winkeliers. Daarnaast zorgt het internet er voor dat de marktplaats voor betaalde seks zich verplaatst van de straat en gebouwen naar een ongrijpbaar bestaan online. Desondanks is er in vrijwel elke stad van omvang nog altijd een gebied waar de seksindustrie zich manifesteert, laverend tussen de letter van de wet en de pragmatische aanvaarding dat het er nu eenmaal is, zelfs als het helemaal verboden is. Want net zoals seks onderdeel is van het leven, is de seksindustrie onderdeel van de stad, al is het vaak een schemerzone.

Roel Backaert toont in deze serie een glimp van het leven in deze schemerzone, die overal ter wereld anders is maar ook weer heel erg hetzelfde. Ze laten zien wat de seksindustrie doet met de stad, en hoe stad, gebouwen en straten, gewild of ongewild vorm geven aan wat zich in deze red light districts afspeelt. Hoewel deze foto’s in opdracht zijn gemaakt, zijn onderwerp en benadering Backaert niet vreemd en in lijn met zijn vrije werk. De nacht is zijn favoriete tijd van de dag, en de stad zijn favoriete werkterrein.

In deze serie toont Backaert zowel mensen als gebouwen vastlegt tijdens momenten van onoplettendheid: wanneer niemand anders ze opmerkt, meestal ’s nachts, en mensen noch architectuur iets hoeven op te houden.

© tekst door Hans Ibelings