Global Trends

Red de wereld, eet anders

Wat moet er aan ons voedselgedrag veranderen om bij te dragen aan een betere planeet? En hoe vertaalt zich dat naar de stad?
woensdag 5 feb, 20.00
wo 5 feb, 20.00
Grote zaal

Een jaar geleden rapporteerde het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet dat we compleet anders moeten eten om de wereld leefbaar en onszelf gezond te houden. Minder vet en zuivel, minder suiker en vooral minder vlees. Alleen dan zullen we er in slagen de aarde leefbaar te houden en in 2050 de verwachte 10 miljard mensen op deze planeet van gezond en duurzaam voedsel te voorzien. Maar dan stapelen de dilemma’s zich op. Ben je net vegetariër geworden, lees je hoe milieuvervuilend avocado’s en amandelen zijn. Wil je een gezonde, biologische maaltijd koken, word je na je werk toch verleid door dat frietje van de snackbar om de hoek. Het veranderen van je eetgewoonten is zo makkelijk nog niet. De stad staat bol van verleidingen, bovendien lijkt plantaardig én voedzaam koken best lastig en duur.

Wat moet er aan ons voedselgedrag veranderen om bij te dragen aan een betere planeet? En hoe vertaalt zich dat naar de stad? En wie hebben we daar voor nodig?

We beginnen met Corné van Dooren van het Voedingscentrum. Hij vertelt over het EAT Lancet dieet en hoe zicht dit verhoudt tot de schijf van vijf. Daarna gaan schuiven oa Henriëtte Prast aan om het te hebben over hoe we op stadsniveau over dit dieet kunnen nadenken. Maar hoe zorg je dat deze vertaalslag de superdiverse bevolking van Amsterdam echt mee neemt? Met oa Najah Aouaki hebben we het over dieet en cultuur, en dat hier echt beter over nagedacht moet worden. We eindigen de avond met Helen Kranstauber, Nadia Zerouali en Ira van Eelen en wie het nu, en in de toekomst, aan het doen zijn. En wat we kunnen verwachten.

woensdag 5 feb, 20.00
Grote zaal
Deze 248 mensen waren aanwezig