De Stad

Rebuild by Dutch Design

De winnaars van de prijsvraag Rebuild by Design presenteren hun plannen om de stad New York te beschermen tegen het water. Met o.a. Henk Ovink, hoofd van Rebuild by Design.
maandag 8 sep 2014, 00.00
ma 8 sep 2014, 00.00
Grote zaal

Grote overstromingen zoals in de VS (New Orleans in 2005 en New York in 2012) lieten de impact van een waterramp zien. Tijdens de derde Water Republic 2025 ligt de focus op het waterbestendig maken van de stad.

Uit NRC Weekend 12-08-2014: ‘In de mondaine East Village verdwenen auto’s onder water. Bruin water kolkte door metrostations op Wall Street. Ziekenhuizen in de buurt van Central Park moesten baby’s evacueren omdat de noodgeneratoren in overstroomde kelders stonden. Geschokt kwam New York tot stilstand, overmand door water dat ‘superstorm’ Sandy voortstuwde.’

Grote overstromingen zoals in de VS (New Orleans in 2005 en New York in 2012) lieten de impact van een waterramp zien. Tijdens de derde Water Republic 2025 ligt de focus op het waterbestendig maken van de stad.

Hoofdspreker van deze Water Republic 2025 is Henk Ovink. Als waarnemend directeur-generaal Ruimte en Water (ministerie Infrastructuur en Milieu) versterkt Ovink op dit moment de Hurricane Sandy Rebuilding Taskforce. Deze Taskforce coördineert de wederopbouw van de door de orkaan Sandy getroffen gebieden in de staten New York en New Jersey, afgelopen najaar. Henk Ovink is ook hoofd van Rebuild by Design; een internationale ontwerpwedstrijd bedoeld om de kwetsbaarheid van de regio aan de orde te stellen en maatregelen te bedenken die de bewoners meer bescherming bieden bij toekomstige extreme weersomstandigheden.

Bij drie van de zes winnende ontwerpen zijn Nederlandse bureaus direct betrokken. Het gaat om ZUS,One Architecture en H+N+S Landschapsarchitecten. Zij zullen tijdens deze avond hun plannen toelichten. Amsterdam Rainproof en Waternet zullen een reflectie geven. Zijn onze steden en specifiek Amsterdam voldoende waterbestendig of zouden we meer aandacht moeten besteden aan de gevolgen van een eventuele ramp?

Met onder anderen: Henk Ovink (hoofd Rebuild by Design & senior adviseur van minister Donovan van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, Hurricane Sandy Rebuilding Task Force), Tracy Metz(journalist en auteur van het boek Zoet & Zout: water en de Nederlanders), Maarten Ouboter (Waternet),Daniel Goedbloed (Amsterdam Rainproof), Marc ter Haar (Amsterdam City Swim), Matthijs Bouw (One Architecture), Pieter Schengenga (H+N+S landschapsarchitecten), Elma van Boxel, Kristian Koreman(ZUS) en Katelijne van Wensen (Thuis aan de Amstel).

New Meadowlands (met onder andere ZUS en de Urbanisten).

Dit plan richt zich op de Meadowlands waar het waterrisico groot is. Het plan streeft naar een nieuw evenwicht tussen waterberging en recreatieve mogelijkheden.

 

BIG U (met onder andere One Architecture)

The BIG U is een multifunctioneel beschermingssysteem dat Manhattan tegen stormvloed en overstromingen moet beschermen. De klimaatbestendige oevers beschermen niet alleen tegen het kwaad maar moeten ook uitgroeien tot de attracties van de stad.

Living with the bay (Interboro Team met als Nederlandse ontwerpinbreng Bosch Slabbers, H+N+S Landschapsarchitecten, Palmbout Urban Landscapes en Deltares).

Dit project zich op de weerbaarheid van de gemeenten op Long Island. Centraal staat het beschermen van de veiligheid tijdens extreme weersomstandigheden maar richt zich ook op het verbeteren van de kwaliteit van het dagelijkse leven van de gemeenschap.