Creatieve Industrie

Rapid Prototyping

Rapid Prototyping = snel een eerste tastbare versie van je idee maken en om een reactie van de buitenwereld vragen.
maandag 20 jun 2016, 19.30
ma 20 jun 2016, 19.30
Studio

Rapid prototyping betekent snel een eerste tastbare versie van je idee maken en snel reactie van de buitenwereld vragen. Dankzij een vroeg prototype kun je snel testen en dus ook snel verbeteren. Je treedt niet pas naar buiten als het 'af' is, maar misschien al in de fase van schetsen, schaalmodellen en mock-ups. De bijbehorende skills: lef, snelheid en interactie. En heel praktisch: je moet een prototype kunnen bouwen.

Rapid prototyping komt uit de hoek van technische innovatie, maar is als werkwijze voor veel meer gebieden interessant. Wat kunnen we van de techneuten leren? Wat zou elke stadsbewoner een beetje moeten kunnen? We gaan dit verkennen met:

tomTom Djajadiningrat

Tom is creative director bij Philips Design redeneert bij het innoveren in ‘Gesamt concepts’ – waarbij technologie, samenleving, design en cultuur samenkomen. Als creative director van Philips Design leidt hij een innovatieteam dat onder andere werkt aan augmented reality concepten voor de zorg. In hun ontwerpprocessen testen zij de prototypes zowel technologisch als in sociale en gebruikerscontext. We krijgen een kijkje in de keuken. Waarom en hoe werkt Philips aan design en rapid prototyping?

Vincent Wegener

vincent

Vincent Wegener is een van de oprichters van de RDM Makerspace, op het terrein waar vroeger de Rotterdamse Droogdok Maatschappij was gevestigd. Met een groeiend machinepark helpen zij kleine ontwerpers en makers hun eerste prototype te maken, laten zij gevestigd bedrijfsleven zien dat het sneller en anders kan, en leren ze studenten om new tech te gebruiken in hun onderzoek. Samen met KPN hebben zij bovendien de Internet of Things Academy opgericht, om ook in dat vakgebied te experimenteren.

Jop Japenga

profielfoto-jop

De Afdeling Buitengewone Zaken is een ontwerpbureau dat complexe ideeën omzet in tastbare producten en interventies. Jop Japenga en collega’s ontwikkelden een eigen prototyping methode Hidden Design, die zij oa. in India (energieopwekking) en op de Dutch Design Week (data en privacy) inzetten.

Hidden Design vindt plaats rondom een ontwerp proces welke verborgen is voor de buitenwereld. Middels het gebruik van slimme prototypes en het verbergen van de ‘ontwerper’ rol worden deelnemers meegenomen in een ontwerp proces die voor hen echt lijkt. Hierdoor komen verborgen inzichten al vroeg in het proces boven water en worden eerlijke en oprechte reacties verkregen terwijl het systeem nog in ontwikkeling is.

maandag 20 jun 2016, 19.30
Studio
Deze 106 mensen waren aanwezig