Creatieve Industrie

Ralph Gibson

Lezing ‘A point of departure’ door internationaal topfotograaf Ralph Gibson. VergrootTag personen
dinsdag 10 dec 2013, 20.00
di 10 dec 2013, 20.00
Grote zaal

Gibson neemt ons mee door zijn carrière aan de hand van een visuele presentatie: van art school tot nu. Hij vertelt over het creatieve proces en het ontwikkelen van zijn specifieke visuele taal. Voor iedere fotograaf een leerzame avond over hoe je een eigen stijl kan ontwikkelen.

Op zijn 22e had Ralph Gibson (1939, USA) al zijn eerste Leica. Hij leerde fotograferen bij de Amerikaanse marine en ging na een korte studie aan de San Francisco Art Institute aan het werk als foto-journalist. Al vrij snel ging hij zelf aan de slag met diverse projecten. Gibson begon zijn professionele carrière als assistent van Dorothea Lange. Geen slechte start, zeker als je weet dat hij na zijn verhuizing naar New York in 1967, ook met Robert Frank aan twee films werkte. Tot op heden heeft hij meer dan 40 monografieën gefotografeerd en kan hij terugkijken op een fantastische carrière als topfotograaf.

Ralph Gibson is ruim 5 decennia een internationaal zeer gerenommeerde Leica fotograaf, die de analoge Leica M camera gebruikt voor zijn fine art fotografie. In zijn ogen kon digitaal zwart-wit zich tot voor kort niet meten met de kwaliteit van analoog. Nadat hij LEICA M Monochrom had geprobeerd, raakte hij overtuigd van de ongekende digitale zwart-wit kwaliteit die uit deze camera komt. Sindsdien werkt hij met deze specifieke digitale digitale camera. In november lanceert Leica een LEICA M Monochrom ‘Ralph Gibson’ in een speciale oplage van 35 stuks.

Ralph Gibson heeft talloze onderscheidingen ontvangen, waaronder de National Endowment for the Arts, de Leica Medal of Excellence, de Lucie Lifetime Award en de Silver Plumb Award. Hij is Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres van Frankrijk en heeft eredoctoraten aan de Universiteit van Maryland en de Ohio Wesleyan University. Gibson heeft honderden solo-exposities gehouden en zijn foto’s zijn opgenomen in meer dan honderdvijftig museumcollecties over de hele wereld.

Het werk van Ralph Gibson is vanaf 14 december 2013 te zien de Kahmann galerie in Amsterdam.