De Stad
Global Trends

Radicalisering

Hoe gaat Amsterdam om met radicalisering in de stad? En wat kunnen we leren van Brussel?
woensdag 28 jun 2017, 19.30
wo 28 jun 2017, 19.30
IJ Zaal

In samenwerking met deBuren (Brussel) organiseren we op de valreep van de zomer de eerste editie van onze nieuwe reeks VoxPop, met als onderwerp: radicalisering. Hoe wordt hiermee omgegaan in Amsterdam en hoe in Brussel? Wat kunnen betrokkenen in beide steden van elkaar opsteken? Na een korte stand van zaken volgt een discussie met experts en wijkbewoners. In Amsterdam en Brussel vinden tegelijkertijd twee gesprekken plaats over hetzelfde onderwerp. Via onder andere een livestream en twitter ontlokken we interactie tussen de twee locaties.

Volg hier live het debat in Pakhuis de Zwijger:

Volg hier live het debat in Brussel:

Er is veel over te doen in de media: toenemende polarisatie als voedingsbodem voor radicaler gedachtegoed in de samenleving. De sociale uitsluiting van kwetsbare groepen is een veelgehoorde verklaring voor de aantrekkingskracht van radicalisering en zelfs extremisme. Wat is nu werkelijk de stand van zaken in de stad? En wat gebeurt er zoal op het gebied van deradicalisering en preventie?

  • Volgens Stijn Sieckelinck kan (moslim)radicalisme het best begrepen worden als een mogelijke uitwas van de behoefte aan zingeving en identiteit onder jongeren. De sleutel voor preventie van extremisme zit in hoe we als maatschappij jongeren ondersteunen in hun zoektocht.
  • Naima Azough publiceerde onlangs het rapport ‘Weerbare jongeren, weerbare professionals’, dat door minister Bussemaker werd aangeboden aan de Tweede Kamer. Naima sprak met 100 professionals uit jongerenwelzijn en onderwijs, en doet aanbevelingen ten behoeve van het versterken van de aanpak van polarisatie en extreme opvattingen.
  • Fanneke Verhallen werkte samen met een gederadicaliseerde moslim jongere, een PVV stemmer, vluchtelingen en jongeren van verschillende achtergronden aan de voorstelling Extreem Gelijk, over heftige meningen en de impact daarvan. Ook ontwikkelden ze een educatieprogramma om het thema bespreekbaar te maken op scholen.
  • Hicham Darif is oprichter van het Adviespunt Radicalisering & Polarisatie bij Spirit en heeft veel ervaring met jongerenwerk in de buurten en wijken van de stad.
  • Dorine Mos deed voor Young Society onderzoek naar de beeldvorming rond radicalisering op MBO opleidingen, en ontwikkelde een lesprogramma met gamification, film en debat om attitudeverandering te stimuleren.
  • Lody van de Kamp is onderdeel van het Strategisch Netwerk Radicalisering en Polarisatie in Amsterdam, een coalitie van vrijwilligers, sleutelfiguren en organisaties die zich belangeloos inzetten voor een veiliger Amsterdam. Zij geven gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente, en richten zich bij radicalisering niet alleen op moslims, maar ook op rechtsextremisten.

https://www.youtube.com/watch?v=BSQpnHoLZsM

Met deze en meer experts gaan we deze avond in gesprek. Praat mee!

woensdag 28 jun 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 92 mensen waren aanwezig