Global Trends

Radicaal Rechtse Voorhoede

Wat zijn de plannen van nieuw rechts?
woensdag 2 mei 2018, 20.00
wo 2 mei 2018, 20.00
IJ Zaal

Het rechtse geluid groeit in Europa. Dit uit zich in burgerbewegingen die de buitengrenzen van Europa bewaken, nieuwe politieke partijen en denktanks die het intellectuele discours scherp stellen. Nieuw Rechts ziet het spook van cultureel marxisme zich manifesteren in alle maatschappelijke instituties en bouwt als reactie daarop een nieuw politiek verhaal. Hoe kunnen we de populariteit van nieuw rechts begrijpen? Wat is hun invloed op de maatschappij? We onderzoeken de opkomst van de rechtse intellectuele avant-garde.

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met regisseur Britta Hosman, over de sfeer in het huis van de Identitäre Bewegung, de burgerwachten in Bulgarije en de nieuw rechtse uitgeverij op de Leipzig Buchmesse.
  • Vervolgens het gesprek met auteur Arnout Maat, die met de particratie een kritisch geluid laat horen over de staat van de huidige democratie. Ook zijn persoonlijke politieke ontwikkeling, zowel ex-D66 als ex-FvD, leent zich om een kader te bieden aan het nieuw rechtse, jong en intellectuele geluid in de samenleving.
  • Met redacteur De Groene Amsterdammer Irene van der Linde praten we verder over de waarde van grenzen in het maken van het Europees gemeenschappelijk verhaal. We onderzoeken de claims over migratie die nieuw rechts maakt.
  • We sluiten af met socioloog Merijn Oudenampsen en journalist Nikki Sterkenburg. Merijn Oudenampsen heeft een onderzoek afgerond naar de opkomst en toekomst van het conservatisme in Nederland en Nikki Sterkenburg bracht radicaal rechts in Nederland, Erkenbrand en Identitair Verzet, in kaart.
woensdag 2 mei 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 67 mensen waren aanwezig