Creatieve Industrie
Kunst en Cultuur dialoog

Raad voor Cultuur meets Art & Tech

Een ontmoeting tussen pioniers uit diverse praktijken van Art & Tech en leden van de Raad voor Cultuur.
donderdag 23 nov 2017, 20.00
do 23 nov 2017, 20.00
Studio
Reageer

De mooie verhalen over technologie blijken niet zo simpel als we dachten. De informatiemaatschappij bracht ons ook filterbubbles en fake news. Op het internet werd surveillance het dominante businessmodel, terwijl in de deeleconomie vooral dingen worden verhuurd, veelal door een nieuw schnabbelend ‘precariaat’. En op de horizon zien we hoe de reputatie economie sociale druk en zelfcensuur versterkt, en zo de creatieve, autonome mens subtiel onder druk zet. Voor wie deze complexiteiten weet te doorzien, biedt het komende decennium kansen.

De Amsterdamse Kunstraad organiseert in samenwerking met Waag Society, Mediamatic en Pakhuis de Zwijger deze avond in het kader van een werkbezoek van de Raad voor Cultuur aan Amsterdam. Het wordt een ontmoeting met pioniers uit diverse praktijken van Art & Tech. In het ‘e-cultuur’ domein vinden we speelse en nieuwsgierige bruggenbouwers uit kunst en creatieve industrie, biotech en de maker movement, wetenschap en activisme, entertainment en design. Hier vinden speelsheid en kritisch denken elkaar in nieuwe emergente uitingsvormen, zoals ‘creatief programmeren’, ‘internet kunst’, en ’ethische innovatie’.

Door hierin te investeren kunnen de simplistische verhalen van Silicon Valley vervangen worden door inclusieve, menswaardige, nuchtere, holistische verhalen. Verhalen waarin cultuur, wetenschap, markt en overheid samen op hype-dieet gaan, en “TEDx McOptimisme” plaats maakt voor een kritischer optimisme en uiteindelijk een duurzame digitale maatschappij.

Raad voor Cultuur in Amsterdam

De Raad voor Cultuur werkt en adviseert vanuit Den Haag, maar is er natuurlijk voor heel Nederland. En daarom trekt de RvC ook regelmatig door stad en land. Daar leggen ze hun oren te luister, voeren debatten en bezoeken culturele instellingen. Eind november verblijft de raad een aantal dagen in Amsterdam.

donderdag 23 nov 2017, 20.00
Studio
Deze 34 mensen waren aanwezig