Global Trends

Protestgeneratie Y

Op zoek naar nieuw engagement. Wat is activisme anno 2018?
woensdag 24 jan 2018, 20.00
wo 24 jan 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

Protesteren is een recht. Maar beelden van rebelse, stenen gooiende menigtes zijn meer iets van de jaren ’80. In Nederland lijkt de intensiteit en vorm van verzet veranderd: minder op straat, en meer online. Hoe protesteren we in de 21ste eeuw? Welke rol hebben online platformen hierin? Wat is de werkelijke impact van hashtag-revoluties en trending topics? We onderzoeken de invloed van digitalisering en globaal bewustzijn op politiek engagement met herrieschoppers, filosofen en de zaal.

Femke Kaulingfreks is politiek filosoof en antropoloog. Voor haar proefschrift over ontregelende politiek deed zij uitgebreid veldonderzoek in sociaal achtergestelde wijken in Nederland en Frankrijk. In haar nieuwe boek belicht ze het politiek engagement van jongeren buiten het stemhokje en politieke partijen om. Van rappers en straatvloggers tot rellende jongeren in buitenwijken. Allemaal bedrijven zij straatpolitiek: Zij willen gehoord worden en eisen een stem op. Veel van hun handelingen zijn politiek betekenisvol, ook al beschouwen buitenstaanders ze doorgaans niet als politiek. Deze nieuwe vormen van maatschappelijk engagement ontstaan veelal op straat of op internet.

Eva Rovers is cultuurhistoricus en biograaf. Rovers beschrijft hoe sociale media massa’s op de been kunnen brengen, terwijl de samenleving onder druk van de gedigitaliseerde cultuur ook preutser en behoudender wordt. In haar pamflet Ik kom in opstand dus wij zijn roept zij op tot verzet buiten onze digitale en ideologische comfortzone. In mei verschijnt haar nieuwe boek over opstand: Practivisme. Een handboek voor heimelijke rebellen.

Eric Duivenvoorden is socioloog, filosoof en publicist. Hij richtte het staatsarchief van de Nederlandse kraak- en actie beweging op, waar hij zich middenin bevond. Als onderzoeker en documentaire maker kijkt hij naar de veranderingen die de rebelse jeugd van de jaren 80 teweeg heeft gebracht. Daarnaast is hij mede-initiatiefnemers van Faircity Amsterdam. Wat vindt de oude protestgeneratie van de jeugd van tegenwoordig? Hij zal een terugblik werpen op het protest van vroeger, en zijn mening geven over activisme anno nu.

Taffy Boudewijns en Bouke Roodenburg richtten samen Tuig van de Richel op, een initiatief dat een nieuw Provotariaat verenigt tegen het beklemmende juk van ‘de Gewone Nederlander‘. Met ludieke acties verspreid over Amsterdam proberen ze de Nederlandse jeugd speelser, creatiever en opstandiger te maken.

Kees Visser  is betrokken bij Code Rood, een organisatie die opkomt voor klimaatrechtvaardigheid door in actie te komen tegen de fossiele industrie om klimaatverwoesting te voorkomen. Zo bezette Code Rood op 24 juni 2017 met meer dan 300 mensen de kolenhaven van Amsterdam, waardoor alle werkzaamheden de hele dag werden stilgelegd.

Activiste Zoe Eleni Bab initieerde in November 2017 een groot social media protest tegen zwarte piet en voerde de creatieve productie uit. Alle deelnemers werden vastgelegd in een t-shirt met de tekst “Zwarte piet is racisme”. De foto’s werden gedeeld  via Facebook en andere platformen om gezamenlijk een statement te maken.

©Jasper Abels

Benjamin Fro is een Amsterdamse rapper die op zijn eigen manier zijn stem laat horen met filosofische teksten. In aanloop naar de afgelopen verkiezingen maakte hij deze spoken word performance:

woensdag 24 jan 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 113 mensen waren aanwezig