De Stad

Docu: Harry, Tiny en Sonja

Hoe gaan we om met kwetsbare Amsterdammers in de buurt? Vertoning documentaire en paneldiscussie.
dinsdag 21 mrt 2017, 19.30
di 21 mrt 2017, 19.30
Studio
Reageer

In deze reeks onderzoeken we wat er nodig is om een passend woningaanbod voor Amsterdam te ontwikkelen en hoe we buurten leefbaar maken en houden. In deze zesde aflevering onderzoeken we hoe we om gaan met kwetsbare Amsterdammers in de buurt. We vertonen we de documentaire Harry, Tiny en Sonja van Maartje Nevejan en vervolgens gaan we in gesprek met verschillende experts over dit thema.

De effecten van de zorgtransities beginnen nu zichtbaar en voelbaar  te worden in de Amsterdamse wijken en buurten. Veel kwetsbare Amsterdammers, die eerst nog binnen de beschermende muren van een woonzorgcomplex woonden, moeten nu de stap naar zelfstandigheid maken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ‘loslaten’ niet leidt tot ‘aan hun lot over laten’? Hoe worden kwetsbare Amsterdammers verzekerd van goede en adequate zorg? Hoe perken we overlast van verwarde mensen in? Hoeveel kan een buurt aan als het gaat om aantallen kwetsbare bewoners. Hoe bewaken we de balans in de buurt? En hoe kan de buurt met kwetsbare bewoners omgaan?

Citaat uit het dagboek van Jessica Hoedeman, psychiatrisch verpleegkundige op de Psycholance:

Humor is belangrijk in ons vak. Laatst haalde mijn collega een Duitse toerist op, die in een cannabiswaan dacht dat hij met een ruimteschip was afgezet op de Dam. Hij wilde niet weg, tenzij per ruimteschip. Mijn collega zette de zwaailichten aan en zei: „Meneer, hier is uw ruimteschip.” Zonder morren stapte hij in.

Docu: Harry, Tiny en Sonja

We beginnen de avond met de documentaire ‘Harry, Tiny en Sonja – na dertig jaar zorg op eigen benen’ van Maartje Nevejan. Harry, Tiny en Sonja moeten na dertig jaar de instelling voor Beschermd Wonen in Capelle aan den IJssel verruilen voor een 55+ complex in een gewone woonwijk. In het kader van de participatiemaatschappij wordt er van hen verwacht op eigen benen te gaan staan. Maar kunnen ze dat? Is het verantwoord? En wat gebeurt er als het misgaat?

  • Regie: Maartje Nevejan
  • Producent: Willemijn Cerutti
  • Duur: 56 min

Hoe gaat het ondertussen met Harry, Tiny en Sonja.

Met Harry gaat het goed. Via een kijker van de documentaire heeft hij werk gevonden op een boerderij. Sonja zit in een gesloten afdeling wegens dementie. Milja, de dochter, haalt haar en Tiny soms op.

Tiny woont nog steeds in hetzelfde huis als Harry. Het eten samen is helaas sinds een paar maanden gestopt. De leiding heeft een eigen soort kantine in het huis gemaakt voor ‘hun’ vleugel. Na een jaar vol vriendschap en samen eten is het dus niet meer zo hecht. Harry heeft de rol van huismeester op zich genomen. Hij heeft nog steeds geen hond, maar gelukkig zijn er op de boerderij heel veel dieren.

dinsdag 21 mrt 2017, 19.30
Studio
Deze 88 mensen waren aanwezig