Global Trends
De Week van de Energie

Power to the People

Start van De Week v/d Energie met de vertoning van de gelijknamige Tegenlicht documentaire en nagesprek met experts.
maandag 15 sep 2014, 17.00
ma 15 sep 2014, 17.00
Studio
Reageer

Met onder anderen:
Anne Marieke Schwenke (Duurzaamheidsspecialist en onderzoeker) schreef in 2012 een essay over de opkomende energieke burgerbeweging. In een presentatie bespreekt ze de huidige stand van zaken. Hoe staat het anno 2014 met de energie revolutie van onderop?

Rick Bosman (Drift) doet wetenschappelijk onderzoek naar de energietransitie in Nederland en het buitenland. Moderator Linda Vermaat – (Professional Rebel) gaat met hem in gesprek over o.a. de impact van de energie beweging van onderop.

Over de documentaire:
Er is een grote revolutie in het ‘kleine’ aan de hand. Zoals we van lezers bloggers zijn geworden, transformeren we nu van consument naar producent. Van energievoorziening tot verzekering, alles wordt kleinschalig en lokaal. In Tegenlicht het revolutionaire antwoord op de wereld van de multinationals.

Na de industriële en de digitale revolutie staan we aan het begin van een nieuwe: de energierevolutie. Steeds meer mensen laden het dak van hun huis vol met zonnepanelen of kopen samen een windmolen om zo minder afhankelijk te worden van grote energieleveranciers. We maken onze eigen stroom en onze woonwijk wordt een energiemaatschappij. Het energieoverschot wordt verkocht en zo maakt de hele buurt winst, zoals dat nu al op het Deense eiland Samsø gebeurt. Maar als we de energiemarkt kunnen decentraliseren, wat kunnen we dan nog meer? Waarom ook niet de zorg of onze verzekeringen in eigen hand nemen? Het revolutionaire antwoord op het doorgeslagen multinationale kapitalisme en de mogelijke overgang naar een ander, socialer systeem.

In Power to the People brengt regisseur Sabine Lubbe Bakker bezoeken aan het ‘energiepositieve’ Samsø (waar zij wordt rondgeleid door initiatiefnemer Søren Hermansen), aan Texel Energie –dat streeft naar energieonafhankelijkheid in 2020-, aan Grunneger Power, één van de meest succesvolle energiecoöperaties en aan de Utrechtse bedenkers van het ‘broodfonds’, een nieuwe collectieve kijk op arbeidsongeschiktheid. Marjan Minnesma van stichting Urgenda verklaart waarom de beweging van onderop nu ook in Nederland overal opduikt. En de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin, al jarenlang voorvechter van verduurzaming, voorspelt dat het burgerkapitalisme binnen twee jaar onze wereld zal veranderen.

Het devies: doe het zelf, doe het samen.