De Stad

Winy Maas presenteert ‘PoroCity’

De architect en stedenbouwkundige van MVRDV vertelt waarom de gesloten architectuur in steden opengebroken moet worden.
maandag 28 jan, 20.00
ma 28 jan, 20.00
Grote zaal

Winy Maas is een van de meest toonaangevende Nederlandse architecten van deze tijd. Met zijn bureau MVRDV ontwierp hij onder andere de Markthal in Rotterdam, de Parkbrug in Seoul en 'The Valley’ op de Zuidas in Amsterdam. Naast zijn werkzaamheden voor MVRDV geeft Maas leiding aan The Why Factory (TWF), een onderzoekslaboratorium aan de Technische Universiteit Delft. Het boek 'PoroCity' vloeit voort uit een onderzoek van dit lab.

Het boek

PoroCity is een pleidooi voor de open, poreuze stad. Volgens Winy Maas en de co-auteurs Adrien Ravon en Javier Arpa keren te veel gebouwen zich af van het stedelijke leven. ‘Hoe maken we ze open?’ vragen ze zich in het voorwoord af. In het boek leggen de auteurs uit waarom porositeit zo belangrijk is voor een stad. Daarnaast onderzoeken ze hoe ver architecten kunnen gaan bij het ontwerpen van gebouwen. Grenzen zijn er niet. Grotten in torens, balkons op de vreemdst mogelijke plekken; met alle mogelijk vormen wordt geëxperimenteerd. Alles om de gebouwen open te breken. Daarna volgen de belangrijkste vragen: Zijn deze ontwerpen ook te bouwen? En wat kost dat dan?

Wat gaan we doen?

De avond wordt geopend door Winy Maas. Hij zal betogen waarom de architectuur van steden opengebroken moet worden en gaat dieper in op de experimenten die hij met de The Why Factory voor PoroCity uitvoerde. Vervolgens nemen we met filosoof Marjan Slob meer afstand van de materie. Slob is al langer gefascineerd door de stad en de invloed van de bebouwing op de mens. Wat kan meer porositeit volgens haar betekenen voor stadsbewoners? Na de visie van Slob richten we met de architecten Eric Frijters van FABRICations en Dirk Peters van Barcode Architects de blik op Amsterdam. Beide heren vertellen over twee ‘poreuze’ gebouwen die de hoofdstad binnenkort gaan verrijken: de Groene Toren (FABRICations) in het Bajeskwartier en Het Sluishuis (Barcode Architects) op IJburg.

Het slotwoord van de avond is aan Maas. Het publiek krijgt daarnaast de kans om vragen aan de architect/stedenbouwkundige te stellen.

Na afloop van het programma is nog er gelegenheid om een gesigneerd exemplaar van PoroCity aan te schaffen.

maandag 28 jan, 20.00
Grote zaal
Deze 232 mensen waren aanwezig