De Stad

Pontsteiger

Over de totstandkoming van de nieuwe blikvanger aan het IJ.
donderdag 16 mei 2019, 20.00
do 16 mei 2019, 20.00
Studio

In 2007 was het eerste ontwerp voor de Pontsteiger al gereed. Een paar jaar en het hoogste woongebouw van Amsterdam zou er staan, was de verwachting. En toen brak de crisis uit. In het boek ‘Pontsteiger, een reconstructie’ geeft journaliste Nicoline Baartman een inkijk in het lange en ingewikkelde ontwikkelproces dat daarna volgde. 'Een klassiek verhaal van landjepik en handjeklap,' staat er op de achterflap. Bij ons delen direct betrokkenen hun verhaal. En hoe kan de bouw- en ontwikkelwereld zich beter wapenen tegen een volgende crisis die er vroeg of laat gaat komen?

Het boek

Als één gebouw symbool staat voor de recente bouwgeschiedenis van Amsterdam, dan is het de Pontsteiger. Eerst waren er torenhoge ambities, daarna volgde de crisis die het project de nek leek om te draaien en uiteindelijk, na jaren van stilstand, kwam het toch nog goed. Het gebouw, al in het vorige decennium onderworpen door Arons en Gelauff, werd in 2018 opgeleverd. In het boek ‘Pontsteiger, een reconstructie’ beschrijft Nicoline Baartman de ontstaansgeschiedenis van de nieuwe blikvanger aan het IJ. De auteur zocht daarvoor alle hoofdrolspelers op en interviewde hen uitgebreid. Het levert een unieke inkijk op in de wereld van architecten, ontwikkelaars en bouwers.

De sprekers

  • Nicoline Baartman doceert aan de schrijversacademie en publiceert in verschillende media. Ze heeft een voorliefde voor architectuur, of specifieker: voor nieuwe architectonische iconen. Eerder schreef ze een boek over de Boekenberg in Spijkenisse, een ontwerp van Winy Maas.
  • Yvonne Franquinet is al ruim vijf jaar directeur van het Arcam. Toen architect Arnoud Gelauff daar een presentatie gaf over de Pontsteiger wist ze meteen dat er een boek over dat gebouw moest komen. Ze zocht contact met Baartman, waarna het balletje ging rollen.
  • Arnoud Gelauff richtte in 1996 samen met Floor Arons het bureau Arons en Gelauff op. Het duo had toen net de Europan-prijsvraag gewonnen voor het ontwerp van een woonblok in Osdorp. Inmiddels werken er, vanuit een verbouwde scheepsmoterenfabriek in Amsterdam-Noord, bijna twintig mensen voor het bureau.
  • Winfred de Nijs is directeur van het in 1920 opgerichte De Nijs & zonen, een familiebedrijf dat zowel ontwikkelt als bouwt. De Nijs & zonen was betrokken bij meerdere aansprekende projecten in Amsterdam: van de bouw van Eye tot de transformatie van De Hallen. Toen zijn bedrijf de kans kreeg om de Pontsteiger te ontwikkelen, twijfelde De Nijs niet. “Alleen de plek al, mooier kan bijna niet.”
  • Co Stor weet wat het is om een gebied nieuw leven in te blazen. Momenteel is hij namens de gemeente Amsterdam verantwoordelijk voor alle gebiedsontwikkeling in Amsterdam-Noord. Daarvoor was hij al betrokken bij de de totstandkoming van De Hallen. Als projectdirecteur Houthaven speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de Pontsteiger.
donderdag 16 mei 2019, 20.00
Studio
Deze 45 mensen waren aanwezig