De Stad
Klimaatscenario

Plan B

Hoe zou het leven eruit kunnen zien in een overstroomd Nederland?
maandag 24 jun 2019, 20.00
ma 24 jun 2019, 20.00
IJ Zaal

De zeespiegel stijgt en de bodem daalt. Hoewel Nederlanders al eeuwen gewend zijn aan de strijd tegen het water en experts zijn in het ophogen van dijken en aanleggen van wereldberoemde deltawerken, moeten we het ook over het andere scenario hebben. Gezien internationale klimaatafspraken falen, kunnen we het water in de toekomst nog wel buiten houden? En zo niet, zijn we daar wel op voorbereid? Deze avond zullen we bespreken waar we eigenlijk liever over zwijgen: hoe te leven in een overstroomd Nederland? Waar zal de nieuwe kustlijn komen? Kan je een stad bouwen op het water? En hoe kunnen we creativiteit inzetten bij het nadenken over toekomstoplossingen? Kortom: is er een Plan B?

Deze avond zullen we niet bezwijken onder het doemdenken, maar gaan we juist met een positieve blik met elkaar in gesprek. Hier geven we ruimte aan verbeelding en creatieve oplossingen door te duiken in het scenario van een toekomstig, onderwater gelopen Nederland. Nederland weet als geen ander oplossingen te vinden voor water: onder andere zullen we spreken met de visionair van ’s werelds eerste drijvende boerderij, gaan we in gesprek met de pionier op het gebied van ‘aqua architecture’ en komen we alles te weten over zilte landbouw en de toekomst van vervoer op water. Ook zal de chefkok van Pakhuis een hapje van de toekomst voor ons bereiden.

Over de sprekers:

Hoe zou Nederland eruit kunnen zien in de toekomst?
In het begin van dit jaar heeft Kim Cohen, universitair docent in coastal dynamics, fluvial systems and global change, een kaart van Nederland anno 2300 gemaakt voor VrijNederland. Een scenario waar Nederland onderwater is gelopen ten gevolgen van klimaatverandering. Actief is hij bezig de gevaren van het klimaat onder de aandacht van het publiek te brengen, omdat zeespiegelstijging een groter probleem is dan we denken. Tijdens dit programma zal hij zijn visie en kaart met ons delen. Waar gaat de nieuwe kustlijn komen? En zal Amsterdam een duikersparadijs worden?

Wat kan de rol van creativiteit en verbeelding zijn voor toekomstige stedelijke vraagstukken?
SUBMERGED is een speculatief onderzoeksproject dat is ontwikkeld door Gabriele Ferri en Genèviéve Korte, waar een scenario wordt geschetst van een onderwater gelopen Amsterdam, anno 2031. In de wereld van SUBMERGED wordt je creatieve geest gestimuleerd om stedelijke en technologische oplossingen te vinden voor de uitdagingen van morgen. Hoe kan creativiteit en verbeelding daar een rol in spelen? En wat verwachten we eigenlijk van de toekomst?

Hoe kan de toekomst van voedselvoorziening eruit zien?
Mathilde Nakken is afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven, met een specialisatie in design gefocust op wetenschap, technologie, landschappen en voedsel. Onder andere creëert zij toekomstscenario’s om na te denken over duurzame oplossingen voor eten, slapen, leven en meer. Zo heeft pleit zij voor zilte landbouw, bijvoorbeeld de verrukkelijke zeekool, waarvoor zij een ondersteunend product heeft ontworpen.

Sander Uitdehaag is de chefkok van Pakhuis de Zwijger en speelt in op alle ontwikkelingen die er zijn op het gebied van voedsel. Hij zet zich in voor duurzaamheid, gebruikt graag lokale producten en schuwt ook niet van spannende nieuwe ingrediënten als sprinkhanen. Deze avond zal hij een hapje van de toekomst voor ons bereiden.

Peter van Wingerden is een ondernemer, ingenieur en oprichter van Beladon, waar hij duurzame, drijvende gebouwen ontwikkelt. Nu is hij bezig met de Floating Farm, s’werelds eerste drijvende boerderij ter wereld. Zo wilt hij op een toekomstbestendige manier duurzaam en lokaal voedsel aanbieden. Wat zijn eigenlijk de mogelijkheden van voedsel verbouwen op water?

Hoe kan de toekomst van wonen op het water eruit zien?
Koen Olthuis houdt zich als de hoofd-architect van Waterstudio bezig met het ontwerpen van woningen en gebouwen die een waterrijke toekomst aankunnen. Bouwen op het water heeft namelijk vele (duurzame) voordelen. Waarom vechten we eigenlijk als Nederland tegen het water en maken we er niet meer gebruik van? Waar liggen de mogelijkheden van bouwen op water? En wat kunnen we allemaal op het water bouwen?

Sascha Glasl is mede oprichter van het architectenbureau Space&Matter. Onder andere zijn zij verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig plan van Schoonschip, de meest duurzame drijvende woonwijk van Amsterdam; de 46 huishoudens zijn zoveel mogelijk zelfvoorzienend. Hoe zouden we op het water kunnen leven? En is dat eigenlijk wel iets wat we zouden willen?

Hoe kan de toekomst van vervoer op water eruit zien?
Maurice van der Meche is de Nederlandse en Belgische vertegenwoordiger van SeaBubbles, een bedrijf dat een nieuwe technologie heeft ontwikkeld voor vervoer op het water. Watervervoer dat over het water zweeft met de snelheid van auto’s. Zo zien zij de toekomst van vervoer op het water, wat zij beschikbaar willen stellen als betaalbaar en duurzaam openbaar vervoer. 

maandag 24 jun 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 58 mensen waren aanwezig