Creatieve Industrie

Piet Schreuders ontmoet Henrieke Goorhuis

Van Laurel & Hardy tot Olivier B. Bommel: een avond met grafisch ontwerper Piet Schreuders en striptekenaar Henrieke Goorhuis.
maandag 15 mei 2017, 20.00
ma 15 mei 2017, 20.00
IJ Zaal

Dutch Masters is een serie waarin we iedere maand succesvolle creatieven en ondernemers van Nederlandse bodem uitnodigen. Eerder waren onder andere Paul Mijksenaar, Renny Ramakers, Guillaume Schmidt, Francine Houben en Erik Kessels te gast. Deze maand is grafisch ontwerper Piet Schreuders onze Dutch Master. Piet, door diverse bronnen een knip- en plakfanaat, layout-terrorist en zelfs kortweg maniak genoemd, presenteert zijn visie op de wereld van de grafische vormgeving en vertelt over zijn liefde voor kranten en tijdschriften. Iedere editie vragen we de Dutch Master om de naam van een Dutch Talent. Piet heeft tekenaar Henrieke Goorhuis uitgenodigd, die onlangs Olivier B. Bommel nieuw leven inblies.

Piet Schreuders (1977)

Piet Schreuders (1977)

Piet Schreuders

Piet is grafisch ontwerper, auteur van vele boeken over ontwerpen, bedenker en uitgever van Furore Magazine en trotse ‘directeur’ van De Poezenkrant. Via de radio rolde hij in het vak van bladen maken, toen nog met plakletters, negatieffilms, dekvellen en -verf. Twee jaar later bevindt hij zich op de redactie van underground weekblad Aloha (voorheen Hitweek). Wanneer het blad in 1974 stopt, gaat hij zelf bladen maken, waaronder de nog steeds populaire De Poezenkrant (#1 februari 1974) en Furore (#1 juni 1975).

Lay In, Lay Out (2017)

De liefde voor media blijft: naast zijn werk als freelance grafisch designer maakte hij televisieprogramma’s, zo’n 780 radio items, en was hij art director voor de VPRO gids waar hij meer dan 150 omslagen voor ontworpen heeft. In 1977 presenteerde Piet zijn pamflet Lay in-lay out, waarin ontwerpend Nederland er niet bepaald genadig vanaf kwam. Om de bijeenkomst destijds ‘op te fleuren’ scheurde hij een affiche aan flarden van Wim Crouwel, die overigens zelf aanwezig was en deelnam aan het gesprekspanel. Piet’s toelichting: ‘Dit vind ik lelijk’. Precies 40 jaar na de presentatie op de Gerrit Rietveld Academie verschijnt vanavond een heruitgave (met dubbel zo dikke bijlage) van zijn debuut als ontwerp criticus.

Henrieke Goorhuis

Henrieke Goorhuis (1990) is al haar hele leven gek op tekenen. Tijdens de middelbare school tekende ze al haar schoolboeken vol – want striptekenaar, dat is wat ze wilde worden. Haar talent bleef niet onopgemerkt en op haar 16e publiceerde weekblad Donald Duck een voorplaat en one-pager van haar hand. Al snel vroeg dierentuin GaiaZOO haar voor een grote tekenopdracht. Inmiddels levert ze tekenwerk over de hele wereld en werkt ze als illustrator bij Dromenjager, de studio achter Woezel & Pip.

Links een schets en rechts een uitwerking uit ‘Het Lastpak’ © Henrieke Goorhuis

Een van de hoogtepunten uit haar carrière beleefde ze afgelopen jaar, toen ze gevraagd werd de nieuwe Olivier B. Bommel te illustreren, het geesteskind van Marten Toonder die in 2005 op 93-jarige leeftijd overleed. Het Lastpak is het eerste nieuwe lange avontuur van deze bekende ‘Heer van Stand’ en zijn kameraad Tom Poes sinds 1986, toen Henrieke nog geboren moest worden.

https://www.youtube.com/watch?v=ZTh_sKxfJ5Y

maandag 15 mei 2017, 20.00
IJ Zaal
Deze 109 mensen waren aanwezig