Global Trends
Meet Up met fragmenten

Petrol Dollars for a Different Engine

Kun je duurzaam beleggen en investeren in het huidige kapitalistische systeem? Een avond met filmmaker Eline Hesse en andere gasten.
vrijdag 21 feb 2020, 20.00
vr 21 feb 2020, 20.00
Grote zaal

Toen Eline Hesse van haar gepensioneerde vader John, die manager bij Royal Dutch Shell was, aandelen van onder andere Shell en McDonalds kreeg, wilde ze deze anders investeren dan hij dat deed. 'Petrol Dollars for a Different Engine' is de film die Eline samen met filmmaker Robin Vogel maakte over de zoektocht naar het duurzaam herinvesteren van het geld, om zo de wereldwijde klimaatcrisis tegen te gaan, in plaats van eraan bij te dragen. Het werd een heel persoonlijke documentaire, waarin duidelijk wordt hoe moeilijk het is om duurzame idealen na te jagen in de vaak ondoorgrondelijke beleggingswereld.

Kun je überhaupt duurzaam investeren binnen het huidige kapitalistische systeem? We spreken in dit programma met verschillende gasten uit onder andere de financiële sector om te onderzoeken welke mogelijkheden tot duurzaam investeren er zijn en anderen te inspireren hun ‘petrol dollars’ ook ‘for a different engine’ in te zetten.

Aan de hand van drie fragmenten uit de film, gaan we in gesprek over het huidige systeem, hoe te breken met dat systeem en Eline’s keuzes. Uiteindelijk willen we tijdens het laatste deel van de avond the wisdom of the crowd inzetten om samen met u tot nòg duurzamere keuzes te komen.

Tussendoor horen we kort over de campagne ‘Vies Pensioen’, een initiatief dat de investeringen in fossiele brandstoffen van het Pensioenfonds Horeca en Catering aan de kaak stelt. Bekijk en teken hier vast de petitie.

Van 17 t/m 23 februari is de documentaire gratis te bekijken op de website van de VPRO.

vrijdag 21 feb 2020, 20.00
Grote zaal
Deze 99 mensen waren aanwezig