Creatieve Industrie

Paul Mijksenaar ontmoet Ruiter Janssen

Piet Zwart Prijs-winnaar Paul Mijksenaar deelt zijn wijsheid en laat ons kennis maken met Dutch Talent Ruiter Janssen.
maandag 26 okt 2015, 20.00
ma 26 okt 2015, 20.00
IJ Zaal

Dutch Masters is een serie waarin we iedere maand internationaal werkende en wereldwijd bekende ontwerpers, beeldmakers en storytellers van Nederlandse bodem uitnodigen om te vertellen over hun carrière, hun inspiratiebronnen, het ambacht, hoogte- en dieptepunten en gerealiseerde en toekomstige projecten. Drijfveren en ambities worden bevraagd en wijsheden gedeeld.

Na Joost Swarte (augustus) en NEXT Architects (september), mogen we met trots het podium geven aan wayfinding-expert Paul Mijksenaar, onlangs nog bekroond met de BNO Piet Zwart Prijs. Iedere editie vragen onze programmamakers de Master een jonge talentvolle maker aan te dragen die volgens hen een podium verdient. Paul Mijksenaar heeft Dutch Talent Ruiter Janssen uitgenodigd te komen vertellen over zijn werk, die afgelopen maan de BNO Infographic Jaarprijs won.

Paul Mijksenaar wijst ons – zonder we dat weten – op veel plekken de weg. De juiste gate op Schiphol? De weg van het spoor naar de bussen op Centraal Station? De snelste route van het Vlinderpaviljoen naar het Reptielenhuis in Artis? Mijksenaar en zijn team van wayfinding-experts zijn wereldwijd bekend geworden met het ontwerpen van visuele communicatie. In 1965 studeerde Mijksenaar af als productontwerper aan het Instituut voor Kunstnijverheid te Amsterdam (nu de Gerrit Rietveld Academie). Daarna ontwierp hij als freelancer onder andere huishoudelijke artikelen. Eind jaren ’80 werd hij gevraagd de bewegwijzering van Schiphol onder de loep te nemen. Twee dagen dwaalde hij er samen met een fotograaf rond. Zijn confronterende bevindingen werden niet meteen door iedereen in dank afgenomen, maar het leverde hem twee jaar later – toen de luchthaven fors moest worden uitgebreid – de opdracht op waarmee hij groot is geworden.

© Mijksenaar Wayfinding Experts

© Mijksenaar Wayfinding Experts

Behalve bewegwijzering ontwerpt het bureau ook huisstijlen en boeken, waaronder die van Paul Mijksenaar zelf. In het verleden had hij zijn eigen column in het NRC Handelsblad en gaf hij les op onder andere de TU Delft als hoogleraar Vormgeving van Visuele Informatie aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen. Onlangs werd hij bekroond met de BNO Piet Zwart Lifetime Achievement Award, een van de meest eervolle onderscheidingen voor ontwerpers die van grote betekenis zijn voor het vakgebied en een voorbeeldfunctie hebben ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers en grappig genoeg ooit door Mijksenaar zelf ontworpen in de tijd dat hij in dienst was bij Total Design (1981 – 1986).  Tijdens de Award Show van de Dutch Design Awards op 24 oktober, twee dagen voor deze avond in Pakhuis de Zwijger, wordt de Piet Zwart Prijs 2015 aan hem uitgereikt.

Paul heeft deze avond (grafisch) ontwerper en kunstenaar Ruiter Janssen uitgenodigd het podium met hem te delen. Ruiter liep in 2012, toen hij nog studeerde aan het Sandberg Instituut voor zijn master Design, stage bij Mijksenaar en heeft met Paul samengewerkt aan het project Uitgeschreven Ruimte (Spoorzone Tilburg) in samenwerking met dichteres Esther Naomi Perquin. Eerder volgde hij een opleiding aan de Willem de Kooning Academie (bachelor Grapic Design). Zijn afstudeerwerk Het Frisia-Nederland conflict (2010), geïnspireerd op een fragment uit het boek Het zijn net mensen van Joris Luyenduik over het Middenoosten-conflict, kreeg veel aandacht en was zelfs genomineerd voor een BNO Infographic Jaarpijs (categorie statisch). Het nieuws, de actualiteiten, infografics, maar ook fotografie, reizen en 3D-objecten zijn elementen die veel terugkomen in Ruiters werk. Met zijn kunstprojecten wil hij mensen bewust maken dat men nooit over genoeg kennis over een onderwerp beschikt. Er zijn altijd meerdere kanten aan een verhaal.

© Ruiter Janssen

© Ruiter Janssen

Met Dataland Suiker (2014), een bijdrage voor NRC next over de overmatige suikerconsumptie in Nederland (wist je dat een volwassene gemiddeld 35 kilo toegevoegde suiker per jaar eet, dat is ongeveer 17 kilo meer dan een menselijk lichaam aankan!), sleepte Ruiter afgelopen maand zijn tweede  BNO Infographics Jaarprijs binnen (uitreiking 24 september)! Zijn nieuwste kunstproject Zee van ZZP (2015) gaat over ZZP’ers in Nederland. Bestaat de ZZP’er eigenlijk wel? Ruiter gaat naar ze op zoek.

maandag 26 okt 2015, 20.00
IJ Zaal
Deze 125 mensen waren aanwezig