Global Trends

Pakjes en zakjes

Is koken zonder pakjes en zakjes altijd beter?
Toegang vanaf € 5
dinsdag 1 nov 2016, 19.30
di 1 nov 2016, 19.30
IJ Zaal

Kip Tandoori. Surinaamse Roti. Chinese Beef Shanghai. Wie is er niet met deze wereldgerechten uit een pakje groot geworden? Tegenwoordig vinden we het de normaalste zaak van de wereld om uren in de keuken door te brengen om bijvoorbeeld onze eigen bouillon te trekken. Waar enkele decennia geleden de pakjes en zakjes een welkome aanvulling waren op het dagelijkse AGV dieet en bovendien de broodnodige bereidingstijd uit handen namen, zijn ze inmiddels naar het verdomhoekje verplaatst. "Pakjes en zakjes kunnen echt niet meer"; "je weet niet wat je eet"; “een fabriek laten beslissen wat goed voor je is? Verschrikkelijk!” Pakjes en zakjes hebben plaatsgemaakt voor vers en puur. Hoe erg is eigenlijk dat ons eten voor een groot deel in fabrieken gemaakt wordt? Is het echt zo slecht voor mens en milieu? Vanavond gaan we in gesprek met producenten, belangenbehartigers en critici van pakjes en zakjes. Geen eenvoudige kost!

Aan de Keukentafel

We beginnen aan de keukentafel met culinair journalist Karin Luiten. Met haar boeken, columns en blog Koken met Karin maakt zij koken leuk en makkelijk. Eén ding is zeker bij Karin, koken doe je zónder pakjes en zakjes. Wat maakt het ongezond? Hoe kan het anders? Presentator Wilbert van de Kamp praat met Karin over de nadelen van de kant-en-klaar pakjes en zakjes en haar makkelijke en gezonde alternatieven!

De volgende gast aan de keukentafel is Tiny van Boekel, hoogleraar levensmiddelentechnologie aan de universiteit Wageningen. E-nummers, kant-en-klaar, soep uit pakjes, tomaat uit blik. Liever niet, toch? Tiny legt vanavond uit waarom dit allemaal een stuk veiliger en gezonder is dan we soms denken. Kunnen we ook zonder? Hoe voeden we de wereld met 7 miljard mensen zonder dit soort handige oplossingen?

Tot slot praat Wilbert met Joey van Koningsbruggen, oprichter van Joylent. Met Joylent eet je met enkel poeder en water een voedzame maaltijd. Is dat gezond? Wat zijn de voor- en nadelen van deze levensstijl?

De Bananenschil

Ondernemers maken ook wel eens een uitglijder. Tijdens deze ‘Als Warme Broodjes’ geeft Dennis Favier ons een frisse kijk op de voedingsindustrie. Hij neemt ons mee langs de grootste uitglijders van de pakjes-en-zakjes-industrie!

Food Battle

De €5,- die je betaalt bij entree kun je tijdens ‘Als Warme Broodjes’ investeren in één bedrijf of initiatief. De eerste ondernemer in de Food Battle is Eral Osmanoglou, oprichter van Smartness From Nature. Hij vertelt ons over de kracht van de natuur en hoe hij dat in een voedselsupplement heeft gestopt. Hij gaat de strijd aan met Tim van Woolwijk, mede-oprichter van Spireaux. De Spirulina die zij maken zit vol eiwitten, omega vetzuren, vitamines, mineralen en phycocyanin. Wie kan  jou overtuigen?

Toegang vanaf € 5
dinsdag 1 nov 2016, 19.30
IJ Zaal
Deze 110 mensen waren aanwezig