De Stad
Pakhuis in de Polder

Get into the polder

Welke verborgen kansen zijn er in het landschap van de Metropoolregio Amsterdam?
Gratis toegang
woensdag 12 sep 2018, 12.30
wo 12 sep 2018, 12.30
Fortboerderij
Let op! Dit programma is niet in Pakhuis de Zwijger. Dit programma vindt plaats in Fortboerderij Dijkzicht. Om 12:30 vertrekt vanuit Pakhuis de Zwijger een bus naar de locatie. Meer info over het reisschema vind je onderaan de pagina.

Verstedelijkingsvraagstukken in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) hebben niet alleen betrekking op hoog stedelijke binnenstadproblematiek, maar ook over landschappelijk gelegen kleine kernen. Onder de rook van Schiphol ligt Rijsenhout, een voormalig kassenbouwgebied dat al een decennium lang beheerst wordt door de Rijksreservering van de parallelle Kaagbaan. Er mag niet worden bijgebouwd, het lukt niet de verouderde kassen op te schalen en het dorpscentrum mag niet vernieuwd worden. Het dorp is een onontdekte parel aan de Westeinderplas centraal in de MRA. Welke kansen liggen er voor innovatie en experimenten met wonen, werken, recreëren, bedrijvigheid en voedselproductie? We gaan op tour door het gebied en gaan met elkaar in gesprek over welke kansen dit onontdekt stukje land heeft.

Reisschema Bus

  • Het programma vindt plaats bij Fortboerderij Dijkzicht,Aalsmeerderdijk 463, 1436 BM Aalsmeerderbrug. Aanvang vanaf 13:00 uur. Het terrein is bereikbaar via auto of fiets. 
  • Het is ook mogelijk om gratis mee te rijden in de door ons geregelde bus, die morgen vertrekt om 12:30 uur vanaf Pakhuis de Zwijger (Piet Heinkade 179, Amsterdam). We maken om 13.00 uur een tussenstop op 5 minuten lopen van station Hoofddorp op de Taurusavenue 12 (achterzijde Novotel bij de P+R-ingang parkeergarage: zie kaartje hieronder). 
  • We vertrekken om circa 17.15 uur vanaf Fortboerderij Dijkzicht via station Hoofddorp naar Amsterdam. 

Programma

Introductie

Fortboerderij Dijkzicht vormt het decor van de sessie, met een opening vanuit MRA perspectief tussen de schapen, door Joost van Faassen, auteur ‘De adaptieve luchthaven’.

Fietstour

Vanuit een introductie op Rijsenhout door lokaal entrepreneur Paul Bos, volgt een fietstocht langs de kansrijke ingrediënten en locaties: de oevers van de Westeinderplas met de seringeneilanden en Ringvaart, fort Aalsmeerderbrug, gebieden met door bramen overwoekerde kassen en ponystallen.

Plenair programma

Een inspiratiepitch over circulair landschap door Freek Loos (Atelier Loos van Vliet) vormt de aftrap naar een actieve sessie o.l.v. Menno van der Veen (Tertium). Positieve Dilemma’s zetten de toon naar kennisuitwisseling over de MRA opgaven: de luchthavenregio als aanjager van innovatie.

Afsluiting

Uiteraard een borrel tot slot om de verwondering te delen.

Gratis toegang
woensdag 12 sep 2018, 12.30
Fortboerderij
Deze 28 mensen waren aanwezig