Global Trends

Overnamecircus

Vrijwel elke week wordt een nieuwe fusie tussen bedrijven bekend gemaakt. Wat zijn de economische gevolgen? Met o.a Hans Schenk, Robert Went en Hella Hueck.
donderdag 7 dec 2017, 20.00
do 7 dec 2017, 20.00
Expo

Onlangs stak de Nederlandse overheid een stokje voor een overname van Unilever. Het veel kleinere Heinz Kraft wilde Unilever overnemen zonder dat de directie van het bedrijf daar toestemming voor gaf. Dit voorbeeld staat niet op zichzelf. De afgelopen maanden zijn meerdere pogingen gedaan om grote bedrijven over te nemen. Hoe zit dat eigenlijk? Hoe kan een bedrijf zomaar een ander bedrijf overnemen? Hoe beïnvloedt zo'n overname de economische situatie? Wordt het tijd dat we overnames inperken of schuilt hierin weinig gevaar? We gaan in gesprek met wetenschappers, experts en bedrijven.

Het overnamecircus

19 september: Tata Steel maakt fusie met ThyssenKrupp bekend.
22 september: De telecommaatschappij Sprint praat met T-Mobile US over een fusie.
24 september: Alstom fuseert met Siemens.
3 oktober: Telecombedrijf KPN neemt QSight IT over.
12 oktober: Investeringsfonds EQT neemt de keten van tandartspraktijken Curaeos over.
30 oktober: AkzoNobel praat met Amerikaanse Axalta over ‘potentiële fusie’.
1 november: Scooterproducent AGM gaat fuseren met PePe Parts.
9 november: InsingerGillisen neemt Lombard Odier over.

Vrijwel elke week wordt een nieuwe fusie bekend gemaakt. Een gesprek over bedrijfsovernames  wordt echter nauwelijks gevoerd. Daarom wordt het tijd dat we de dialoog aangaan en dat gaan we doen met de volgende sprekers:

  • Econoom Hans Schenk is gespecialiseerd in het onderzoek naar bedrijfsovernames. Hij vertelt over de economische consequenties van fusies door grote bedrijven. Moet er volgens hem wat veranderen?
  • Journalist Hella Hueck en econoom Robert Went zijn van mening dat we het bij bedrijfsovernames ook moeten hebben over de toekomst van onze economie 
  • Directeur bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Maria van der Heijden schreef in het Financieel Dagblad een artikel over de oplossing voor vijandige overnamegevechten: een nieuw type onderneming.

Comedian John Oliver wijst al op een aantal gevolgen van fusies en overnames. Check zijn satirisch filmpje:

donderdag 7 dec 2017, 20.00
Expo
Deze 46 mensen waren aanwezig