Creatieve Industrie

Over de grens

Hoe ver kan je gaan op de fiets, fysiek en mentaal? Deze bikers zoeken de ultieme grenzen op. Push it!
woensdag 23 mei 2018, 20.00
wo 23 mei 2018, 20.00
Expo

Landsgrenzen doorkruisen alsof het niets is, mentaal tot het uiterste gaan en duizenden kilometers fietsen met minimale middelen. In dit programma nodigen we gasten uit die de grenzen opzoeken met hun tweewieler. Denk aan fietsers die blij worden van extreme omstandigheden, maar ook aan expats die zich mentaal voorbereiden om deel uit te maken van het chaotische fietsverkeer in Amsterdam. Een avond van uitersten waarin de liefde voor de fiets centraal staat. We gaan in gesprek met hardcore bikers, fotografen en race-organisatoren die een ding gemeen hebben: een sterk staaltje doorzettingsvermogen.

Ultra Distance Cycling

Zo snel mogelijk van A naar B fietsen, maar dat op een afstand van een paar duizend kilometer. Ultra Distance Cycling wordt steeds populaider, denk aan de Transcontinental Race waarin deelnemers 4.200 kilometer fietsen in 2 weken (!) tijd. Hulp van buitenaf is niet toegestaan: deelnemers slapen in een bivakzak langs de kant van de weg, en voor eten en drinken moet iedereen onderweg zelf zorgen. En de klok blijft doortikken. Eric Kampherbeek is verslaafd aan deze tak van wielersport. Zijn nieuwste avontuur: de NorthCape4000 (van Italië naar de Noordkaap) en begin mei The Race Around the Netherlands. Wat maakt deze uitdaging zo bijzonder?

The Long Way Home

Wat begon als een praatje tijdens het beklimmen van bergpassen in Zwitserland is inmiddels uitgegroeid tot een groot avontuur. Rebecca, Emma en Sarah zeiden hun banen op om van Zwitserland naar Nieuw-Zeeland te fietsen. Met enkel de noodzakelijke spullen trekken ze door Europa, Turkije, Iran, China en Zuidoost-Azië en trotseren ze met veel enthousiasme wind- en sneeuwstormen, hittegolven, grensovergangen, en navigatiefouten. Hun reis is alles behalve doelloos; met de trip zamelen ze geld in om jonge vrouwen te helpen hun sportieve doelen te halen. Zo bieden ze hen de kick-start die ze zelf ook ooit kregen.

Learn to Cycle in Amsterdam

© Xing Chen

Survivaltips voor fietsende expats. Het leek neurowetenschapper Xing Chen geen slecht idee toen ze in 2014 naar Nederland kwam na gewoond te hebben in de VS, Engeland en Singapore. Drukke straten, chaotische fietsers die de regels aan hun laars lappen: hoe houd je je hier staande als nieuwe fietser? Zelf kocht ze op de eerste dag van haar aankomst in Amsterdam een tweedehands fiets. Inmiddels fietst ze meer dan 20 km per dag en is ze een echte Amsterdamse fietser te noemen; zelfverzekerd, competent, hoffelijk en in controle. Maar wat nou als je daar nog niet bent? Zie hier het boek ‘Learn to Cycle in Amsterdam’, een essentiële gids die uitlegt hoe je manoeuvreert op de fiets door de drukte van een kleine, maar dynamische stad. Wat zijn volgens haar de beste tips & tricks?

Jan Sleijfer

Als CAM-therapeut en sport- en prestatiepsycholoog, oprichter van NLsportpsycholoog en directeur KEIKO Health & Performance Center weet Jan Sleijfer veel van mentale kracht. Zo ontwikkelde hij de Drie Batterijen® methode. De batterijen staan voor Lichaamskracht, Gevoelskracht en Denkkracht waarbij mensen dagelijks via een app hun eigen energieniveau bij kunnen houden aan de hand van vragen. Met de methode begeleid hij al meer dan 10 jaar o.a. topsporters op weg naar de olympische spelen, justitiepersoneel en basisschool leerkrachten. Hoe groot is volgens hem de impact van onze mentale wil op onze (sport)prestaties?

woensdag 23 mei 2018, 20.00
Expo
Deze 62 mensen waren aanwezig