De Stad

Our Grid

Fotograaf Jaap van den Beukel documenteerde een jaar lang de explosief groeiende groep tieners van IJburg.
maandag 21 nov 2016, 14.00
ma 21 nov 2016, 14.00
Plein
Reageer

Fotograaf Jaap van den Beukel documenteerde in opdracht van het Stadsarchief Amsterdam een jaar lang de explosief groeiende groep tieners van IJburg. Our Grid vertelt zijn verhaal en reist als outdoor expositie door Amsterdam. Vlak voor het plein bij Pakhuis de Zwijger is de derde locatie waar de foto's voor een maand te bewonderen zijn.

IJburg bestaat uit diverse eilandjes met ieder een eigen sfeer, bebouwing en jongeren. Voor allen geldt dat zij nog op zoek zijn naar hun eigen ‘bouwtekening’ in tegenstelling tot de juist van te voren zo uitgekiende en berekende bouw van deze Vinex wijk. De onzekere leeftijdsfase van deze groeiende groep tegen een ontzettend strakke en gestructureerde achtergrond, fascineert mij als fotograaf en bewoner van IJburg. Ik wilde hen op een dusdanige manier in beeld brengen dat de wisselwerking tussen de zoekende jongeren en de rechtlijnige omgeving optimaal aan bod komt. Our Grid, growing between the lines is het resultaat. – Jaap van den Beukel

IJburg, nu zelf puber, is destijds ontwikkeld naar voorbeeld van het New Yorkse ‘Straten Grid’. IJburg kreeg veel hoeken en rechte lijnen. Een eiland bestaande uit deel-eilandjes met ieder een eigen karakter. Een wijk van ruim 20.000 mensen waarvan zo’n 6500 kinderen. Een gebied waar de gemiddelde outsider een stereotype beeld van heeft. Te ver van het centrum, saaie nieuwbouw, te veel wind, nauwelijks bomen, te weinig te doen voor jongeren. Een wijk waarbij volgens de tekentafel de sociale grenzen onzichtbaar zouden zijn. Waar allerlei culturen door elkaar heen leven. ‘IJburg, wijk zonder scheidslijnen’, luidde de slogan. Het werd een eiland vol gezinnen met in Nederland het meeste aantal kinderen per vierkante meter. De jongeren van Our Grid vertellen zelf of dit beeld klopt en waar de onverwachte schoonheid van IJburg te vinden is.

Vaak wordt de denkfout gemaakt dat je puur met de fysieke inrichting de beleving en het menselijk gedrag kunt sturen. Maar zo maakbaar is de samenleving niet. – Camilla Meijer, omgevingspsycholoog en bewoner van IJburg.

Over het project

Our Grid kenmerkt zich door verstilde, industriële stadsgezichten waar het individu opgaat in of juist contrasteert met de grafische achtergrond. Het zijn groepsportretten, al dan niet geënsceneerd, op straat gemaakt, op de plek waar men samenkomt. De stijl van fotografie wordt gecreëerd door een sfeer die zweeft op de rand van de realiteit en een klein beetje fictie. De straten bevatten zo min mogelijk ruis; er is nergens verkeer. De enigszins surrealistische omgevingen zijn voor het beeld even belangrijk als de gefotografeerde personen zelf. Scenes worden zo nodig aangelicht door aan lantaarnpalen of door op statieven gemonteerde lampen. Deze geënsceneerde manier van werken is gebruikt om het documentair verhaal kracht bij te zetten door haar als het ware ‘op te tillen’ uit de werkelijkheid.