De Stad

Oude wijn in nieuwe zakken

Gefermenteerd druivensap: wie houdt er niet van? We gaan op zoek naar de nieuwste ontwikkelingen in wijn.
Toegang vanaf € 5
dinsdag 2 mei 2017, 19.30
di 2 mei 2017, 19.30
IJ Zaal
Reageer

Rood, wit, rosé, met bubbels, zonder bubbels: wijn is fijn. De zweem van geheimzinnigheid die er over het maken en bewaren van wijn hangt, draagt bij aan de status. Maar hoeveel druif zit er uiteindelijk nog in die goedkope neurowijn van de supermarkt? En wordt wijn echt lekkerder van jaren in een stoffige kelder liggen? En hoe zit het met natuurwijn, wijn ís toch al een natuurproduct? We gaan in gesprek met wijnmakers, wijnverkopers en sommeliers. We hebben een wijnproeverij en natuurlijk weer een Food Battle.

Aan de keukentafel

Jan van Roekel is wijnhandelaar en wijnmaker bij Clavelin. Hij was financial controller, maar werd wijnimporteur, en maakt nu ook zijn eigen wijn. Waarschijnlijk gaan we ook wat van zijn wijn proeven! Nicolaas Klei proeft zich jaarlijks helemaal ongans voor de Omfietswijngids en schrijft als columnist stukjes over wijn in Elsevier en het AD. Lotte Wolf ontdekte haar liefde voor wijn tijdens een reis naar Nieuw-Zeeland. Op haar 23ste werd ze sommelier. Wat maakt een goede wijn? En hoe proef je dat het natuurwijn is? In een klein dorp in het zuidelijkste puntje van Limburg ligt Domein Holset, een oude boerderij omgetoverd tot wijndomein en B&B. Mede-oprichter Erik Leferink vertelt over de mousserende wijnen gemaakt van hun eigen wijngaarden.

Wijnproeverij

Praten over wijn zonder te drinken is natuurlijk een slechte grap. Daarom kan je aan de deur een glas kopen, waar we tijdens de talkshow wijn in schenken. Lotte Wolf, Jan van Roekel en Erik Leferink nemen alle drie een lievelingswijn mee, en Nicolaas Klei geeft een crash course wijnproeven.

Food Battle

Tijdens deze editie van de Food Battle gaan twee wijnmakers met elkaar de strijd aan en proberen jou te overtuigen van hun idee. Curiosity Kitchen ontwikkelt unieke en bijzondere concepten en producten. Het eerste product dat zij op de markt brengen is een eigentijdse Nederlandse vermout (een wijn gearomatiseerd met botanicals). No Chateau is een Amsterdamse stadswijngaard zonder winstoogmerk en opgericht om mensen in een groene en inspirerende omgeving bij elkaar te brengen en met elkaar te verbinden.

Entree details

  • De €5,- die je betaalt bij entree kun je tijdens ‘Als Warme Broodjes’ investeren in één initiatief of bedrijf van de Food Battle.
  • Wil je wijn proeven tijdens het programma? Koop aan de deur een glas voor €5,-waar we tijdens de talkshow wijn in schenken.
Toegang vanaf € 5
dinsdag 2 mei 2017, 19.30
IJ Zaal
Deze 138 mensen waren aanwezig