Creatieve Industrie

Ordering About Art

Het museum is dood; lang leve het museum. Op zoek naar het museum van de toekomst met kunstenaars en theoretici.
Gratis toegang
donderdag 7 sep, 20.00
do 7 sep, 20.00
Studio
Reageer

Is er nog hoop voor het traditionele museum? Al decennia wordt er veel kritiek geuit op musea. Door kunstenaars zelf, maar ook door academici. Zo zouden het problematische instituten zijn die onterecht claimen objectief te zijn. Tóch lijkt de macht van musea enorm toe te nemen; denk aan alle blockbuster-exposities en het groeiende aantal toeristen. Tijdens deze aflevering van Current Practice onderzoeken we hoe kunstenaars en musea zich tot elkaar verhouden anno 2017. Hoe speelt deze nieuwe generatie kunstenaars met de regels van musea? Ook dagen we onze sprekers uit ons mee te nemen naar de toekomst: hoe ziet hun ideale museum van morgen eruit?

In recente studies gaf een meerderheid van het grote publiek aan musea de meest betrouwbare bron van informatie te vinden. Daarbij zijn de bezoekersaantallen voor grote musea, zoals het Van Gogh Museum, nog nooit zo hoog geweest; begrotingen stijgen en blockbuster-programmeringen volgen elkaar in rap tempo op. Inmiddels staat er een nieuwe generatie kunstenaars op die het museum juist als medium gebruikt. De focus in hun werk ligt op de manier van tentoonstellen: ze spelen met de codes van musea, verruilen de tradities van het museum voor hun eigen associaties en creëren zo een nieuw systeem.

Steven ten Thije

Kunsthistoricus, conservator en auteur Steven ten Thije schreef vorig jaar in opdracht van het Mondriaanfonds het essay Het geëmancipeerde museum. Daarin stelt hij dat ‘de spanningen tussen hoog en laag, nieuwkomer en autochtoon, rijk en arm zich stilletjes als betonrot in de fundamenten van het museum nestelen’. Hoe kunnen kunstmusea in de toekomst onderdeel worden van een nieuwe emancipatiebeweging en juist een ontmoetingsplaats zijn? Tijdens Current Practice deelt hij tijdens een mini-college zijn visie. Naast zijn werk als auteur is Thijs verbonden aan het Van Abbemuseum als coördinator van de Europese museumconfederatie L’InternationaleDaarnaast werkt hij aan een promotieonderzoek aan de Universiteit van Hildesheim over de transformatie van de rol van de curator in de 20ste eeuw. 

Unfair

De oprichters van het hedendaagse kunstplatform UnfairPeter van der Es en Adam Nillissen, geven een introductie op het thema ‘Ordering About Art’ waarbij ze gebruik maken van uiteenlopende bronnen en voorbeelden, van Youtube videos tot vernieuwende kunstenaars.

© Unfair Amsterdam

Tim Hollander

Het werk van Tim Hollander reflecteert op de (re)presentatie van hedendaagse kunst. Zijn sculpturen spelen op humoristische en conceptuele wijze met de ongeschreven regels uit de kunstwereld. Wat hoort er wel / niet bij de ruimte zelf? Zo legt Hollander de ongeschreven regels van de infrastructuur van een tentoonstellingsruimte bloot. Hollander studeerde in 2014 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en ontving de Jan Zumbrink Award voor zijn afstudeerwerk. Afgelopen jaar nam hij deel aan een residency aan de Jan van Eyck, waar hij deelnam aan de groepsexpositie When Attitudes Become Multiform.

© Tim Hollander – Three vases (on the separation of colours) (2016)

Onze programma's worden financieel mede mogelijk gemaakt door:

Gratis toegang
donderdag 7 sep, 20.00
Studio
Reserveer
Deze 19 mensen zijn aanwezig