Creatieve Industrie

Opnieuw bekeken

Met o.a. 'The Next Rembrandt' en 'Collection of Missing Titles'.
dinsdag 7 jun 2016, 20.00
di 7 jun 2016, 20.00
Expo

Het wiel opnieuw uitvinden kan erg veel tijd en moeite kosten, maar toch levert het vaak de mooiste producten op. Want waarom op oude manieren verder gaan als je juist origineel wilt zijn? Deze maand nodigen we bij What's Up vier sprekers uit die oude ambachten, producten of kunstenaars onder de loep hebben genomen. Ze laten zich inspireren door de rijke geschiedenis en maken hier vervolgens misschien nog wel iets veel beters van. Vier creatieven showen ons hun bijzondere projecten.

The Next Rembrandt

“Kun je een computer leren om te schilderen zoals Rembrandt? Kun je het artistieke DNA van Rembrandt gebruiken om nieuwe kunst te creëren?” Met deze vraag ging een team van datawetenschappers, ontwikkelaars, technici en Rembrandtexperts aan de slag, met als uitkomst een uniek project. The Next Rembrandt is een nieuw schilderij dat helemaal gecreëerd is op basis van data uit alle 346 schilderijen van Rembrandt. De uitkomst was een portret van een man met een witte kraag en een hoed, geheel in de stijl van Rembrandt van Rijn. Geprint met een 3D printer, om ook de gelaagdheid en het reliëf van het schilderwerk zo natuurgetrouw over te kunnen brengen. The Next Rembrandt zet ons aan het denken waar innovatie ons brengt: what’s next? Bas Korsten van reclamebureau JWT Amsterdam en Ron Augustus van Microsoft zijn erbij.

Evoke

De borden en het bestek waarmee we nu eten kennen we al jaren. Ze zijn inmiddels zo gewoon geworden dat we nauwelijks nog stilstaan bij hoe we precies eten. Sarah-Linda Forrer wil hier verandering in brengen. Zij ontwierp het eetgereedschap Evoke: een collectie bestek en schaaltjes die een podium creëren om te presenteren en te proeven. Eten wordt zo weer iets om bij stil te staan en het maakt ons bewust van de breekbaarheid en kostbaarheid van ons voedsel. Sarah-Linda herinterpreteerde voor de collectie ons zo vertrouwde eetgereedschap en maakte hier iets compleet anders van. Herken jij het nog terug? Sarah-Linda’s crowdfundingscampagne vindt je hier.

Collection of Missing Titles

Ook Suat Ögüt liet zich inspireren door een oude meester. Met zijn project “Collection of Missing Titles” belicht hij een onzichtbaar stuk uit de kunstgeschiedenis door verdwenen schilderijen opnieuw te reconstrueren. Hij schilderde vijf werken van Vincent van Gogh in zwart-wit. Van Gogh maakte zo’n 2000 werken en slechts vijf van deze schilderijen staan geregistreerd als verdwenen of vernietigd. Desalniettemin bestaan er wel foto’s van deze schilderijen, sommige in zwart-wit, gemaakt voor het uitvinden van de kleurenfotografie. Suat reconstrueerde deze schilderijen en geeft zo het verdwenen stukje uit de kunstgeschiedenis weer een gezicht. Benieuwd of van Gogh’s iconische schilderijen zonder kleur nog steeds esthetische waarde hebben? Kom luisteren naar het verhaal van Suat!

© Suat Ögüt

© Suat Ögüt

3D Origami Textiel

Jipke Lezwijn is van jongs af aan al bezig met origami en geometrische vormen. Sinds ze Product Ontwerp studeert aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht is ook textiel iets waar ze zich steeds meer in is gaan verdiepen en met haar afstudeerproject combineert ze deze twee interesses. Textiel is namelijk iets wat traditioneel gezien vrij plat is, maar Jipke ging de uitdaging aan. Vanuit haar liefde voor origami ontwikkelde ze een nieuw soort textiel, geheel in 3D, wat in- en uitvouwbaar is. Door opnieuw te kijken en veel onderzoek te doen lukte het haar een methode te ontwikkelen die geometrie en breien samenbrengt. Hoe dit gaat? Jipke vertelt!

© Jipke Lezwijn

© Jipke Lezwijn

dinsdag 7 jun 2016, 20.00
Expo
Deze 33 mensen waren aanwezig