Global Trends

Op je Remi

Is een groot (online) sociaal netwerk een garantie voor een leven zonder eenzaamheid?
woensdag 27 sep 2017, 20.00
wo 27 sep 2017, 20.00
Studio
Reageer

Als het over eenzaamheid gaat, denken we vaak meteen aan ouderen. Maar uit verschillende publicaties blijkt dat jongvolwassenen zich vaker eenzaam voelen dan 55-plussers. Het is normaal om je soms eens eenzaam te voelen, bijvoorbeeld als in een nieuwe klas terecht komt of start met een nieuwe baan. Als mensen zich voor een langere periode eenzaam voelen en zelf geen oplossing kunnen vinden voor hun eenzaamheid, dan ontstaat er een probleem. 70% procent van de jongeren is weleens eenzaam. Toch bevindt dit onderwerp zich óók onder millennials nog in de taboesfeer. Want met zoveel leuke mensen om ons heen, honderden vrienden op sociale media, en een leven in een stad vol reuring en activiteiten kan onze generatie zich onmogelijk eenzaam voelen. Toch?

Echte Frienden

Maakt social media ons echt socialer? Gino Bronkhorst vroeg zich af hoe het komt dat hij zoveel Facebookvrienden heeft, maar dat ze eigenlijk nooit vragen hoe het met hem gaat, terwijl ze wel zijn foto’s en verhaaltjes liken. En eerlijk is eerlijk, zelf deed hij dat ook niet, ondanks dat hij regelmatig aan ze dacht. Daarom stuurde hij  al zijn 738 Facebook vrienden hetzelfde bericht en besloot er zijn afstudeerproject voor zijn bachelor Media, Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam van te maken. ‘Hi. alles goed?’ De reacties verwerkte hij tot de korte docu Echte Frienden, waarmee hij een 9 haalde voor zijn scriptie. Wat heeft het experiment – behalve een diploma – hem opgeleverd?

Screenshot ‘Echte Frienden’

Social Circle

De meeste projecten tegen eenzaamheid proberen een oplossing te bieden voor sociale eenzaamheid, ofwel kwantitatieve eenzaamheid (denk aan buddy projecten). Eenzaamheid onder de jonge generatie is vaak kwalitatief van aard: we voelen ons emotioneel eenzaam. De sociale contacten zijn er vaak wel, maar de waardering voor deze ‘vriendschappen’ ontbreekt. Voor haar afstuderen (Crossover Creativity HKU) deed Eline Wielenga onderzoek naar eenzaamheid onder jongeren. Naar aanleiding van de uitkomsten ontwikkelde ze Social Circle, een tool waarmee je kunt ontdekken hoe het gesteld is met jouw ‘sociale gezondheid’. Wist je dat het goed voor je is om verschillende soorten vriendschappen te hebben? De tool staat op dit moment nog in de kinderschoenen, maar het idee is Social Circle door te ontwikkelen en uit te rollen naar een groter publiek.

Eenzaamheid bij jongeren

Gerine Lodder is momenteel werkzaam op de afdeling Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en doet onder ander onderzoek naar groepsprocessen die een rol spelen bij pestgedrag. De afgelopen jaren heeft ze onderzoek gedaan naar eenzaamheid bij Nederlandse jongeren, en is op dit onderwerp gepromoveerd. Ruim 1750 jongeren waren bij haar onderzoek betrokken: scholieren in de eerste drie jaren van de middelbare school en studenten aan de universiteit. Gerine’s onderzoek liet zien dat er verschillende redenen kunnen zijn voor eenzaamheid bij jongeren. Sommige eenzame jongeren zijn bijvoorbeeld ‘sociaal onhandig’ (jongeren die de vaardigheden missen om bevredigende vriendschappen te sluiten), terwijl anderen ‘doemdenkers’ zijn (jongeren die wel vrienden hebben, maar die vriendschappen en zichzelf negatief beoordelen, terwijl hun beste vrienden dat niet zo zien). Hoe vaak komt eenzaamheid bij jongeren voor, wat zijn de oorzaken van eenzaamheid en wat zouden we aan eenzaamheid kunnen doen?

woensdag 27 sep 2017, 20.00
Studio
Deze 114 mensen waren aanwezig