Global Trends

Op expeditie!

Waar komt ons toekomstige voedsel vandaan?
Toegang vanaf € 25
maandag 4 jun, 08.45
ma 4 jun, 08.45
Reageer

Nederland blijft exportrecords breken. Op dit moment produceren Nederlandse boeren uien voor Afrika en melk voor China. Tegelijkertijd staat ons voedselsysteem voor grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, minder beschikbare grondstoffen en schaarste van landbouwgrond. In de afgelopen edities van De Voedselketen hebben we gemerkt dat verandering in de keten broodnodig is. Onze voedselvoorziening moet de komende jaren slimmer en duurzamer worden. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

In deze editie van De Voedselketen trekken we het land in. Op expeditie naar de boerderij van de toekomst!

Koop voor deelname aan de expeditie een ticket (busreis + lunch) à €25,- excl. service. We verzamelen om 8:45 uur bij Pakhuis de Zwijger. Tot dan!

Kipster, de beste kippenboerderij ter wereld?
De 24 duizend kippen die gehouden worden bij Kipster zijn geluksvogels. Ze zijn namelijk de eerste lichting kippen in de meest mens-, milieu- en diervriendelijke kippenstal ter wereld. Nederland is het land met de grootste veedichtheid ter wereld. Op dit kleine stukje aarde lopen 12,5 miljoen varkens, 105 miljoen kippen en 4,2 miljoen koeien rond. Die opeenstapeling zorgt voor problemen: stank, uitstoot van fijnstof en CO2, te veel dieren op elkaar gepakt in te kleine stallen. Maar daar gaat deze revolutionaire kippenboerderij verandering in brengen: de eieren zijn klimaatneutraal door de 1.097 zonnepanelen op het dak en ook de fijnstofemissie wordt er met 90% gereduceerd. De kippen hebben er een fijn leventje en het kippenvoer bestaat uit reststromen van bakkers waardoor het niet concurreert met voedsel dat ook geschikt zou kunnen zijn voor menselijke consumptie. Kan deze manier van kippen houden de Nederlandse norm worden?

Databoer Jacob van den Borne
Hoe kunnen big data, sensoren en nieuwe technologie bijdragen aan het Nederlandse voedselsysteem? Als iemand daar antwoord op heeft, is dat “databoer” Jacob van den Borne. Met precisielandbouw past hij om het juiste moment de juiste teeltmaatregel toe. De Brabantse aardappelteler uit Reusel zet al enkele jaren drones, sensoren, slimme machines en data in de cloud om de perfecte frietaardappel uit de grond te krijgen. Hoe duurzaam is precisielandbouw? En is dit de manier hoe we in de toekomst onze groente moeten verbouwen?

Let op! Dit programma is overdag en duurt van 08.45 tot 17.00.

 

Toegang vanaf € 25
maandag 4 jun, 08.45