De Stad

Oost, west, thuis best

Met Jan Willem Duyvendak duiken we in het thuisgevoel, de politisering hiervan en de stedelijke gevolgen. Hoe leef je als vreemden in een stad?
woensdag 13 dec 2017, 20.00
wo 13 dec 2017, 20.00
Studio
Reageer

Thuis is in de mode. We zien het in de media, waar Ikea-reclames en romantische speelfilms ons eraan herinneren dat er geen plek is zoals thuis en we lezen het in de pamfletten van politieke partijen, die stellen dat ‘iedereen zich thuis moet voelen in Nederland’. Alhoewel de term positief bedoeld is, kan het onbedoelde uitsluitende gevolgen hebben en hoge verwachtingen scheppen. Met o.a. hoogleraar Jan Willem Duyvendak duiken we in het thuisgevoel, de politisering hiervan en de stedelijke gevolgen. Hoe leef je als vreemden in een stad?

Over het boek

In Thuis. Het drama van een sentimentele samenleving gaat Jan Willem Duyvendak in op verschillende aspecten van ons thuisgevoel. Hij betoogt dat veel van onze conflicten, frustraties én het populistische ressentiment voortkomen uit de gedachte dat we een recht hebben op thuisgevoel. Door de politisering en de grenzeloze populariteit van ‘thuis’ raken we echter alleen maar verder van huis.

De SP lanceerde eind oktober een conceptverkiezingscampagne ‘Amsterdam van Amsterdammers’, waarmee ze Amsterdammers weer centraal willen laten staan in hun eigen stad. Ook binnen het regeerakkoord is ‘thuisgevoel’ het politieke ideaal voor de burger en wordt Nederland graag gezien als ‘hechte gemeenschap’. Burgers moeten integreren, elkaar ontmoeten en zich verbonden voelen en identificeren met buurt, stad en land. Thuisvoelen is niet vrijblijvend, thuisvoelen is noodzakelijk en moet.

De afgelopen jaren zijn we geobsedeerd geraakt door ‘thuis’. Zeker, thuisgevoel is voor iedereen van belang, zowel voor eigenheimers als voor ‘kosmopolieten’. Maar realiseren we ons dat thuisgevoel niet alleen een insluitende maar óók een exclusieve emotie is? Dat thuisgevoel in de politiek al snel leidt tot marginalisatie en uitsluiting van nieuwkomers? Naar aanleiding van het boek denken we na over een omgangsvorm die de stad leefbaar houdt voor iedereen. Hoe leef je als vreemden in een stad?

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 zet de Partij van de Arbeid Amsterdam met haar verkiezingsprogramma stevig in op ‘een thuis voor alle Amsterdammers’. Uit bovenstaand campagnefilmpje komt duidelijk naar voren dat dit door de partij nu juist heel inclusief is ingestoken. Zal dit beleidsmatig inzetten op het gevoelsleven van de stedeling het gewenste effect hebben?

woensdag 13 dec 2017, 20.00
Studio
Deze 44 mensen waren aanwezig