De Stad

Onzichtbare arbeid

Hoe kunnen we beter omgaan met illegaal werk, ongedocumenteerde arbeidsmigranten en uitbuiting?
maandag 14 nov 2016, 20.00
ma 14 nov 2016, 20.00
IJ Zaal

De schoonmaakster van je moeder, het brave buurmeisje dat weleens op je kinderen past, de polaroid Pakistaan, de Oekraïense in een bordeel, de Chinese masseuse en de afwasser in de keuken van je stamkroeg. Wat hebben ze gemeen? Veel van hen verdienen op ‘illegale’ wijze een deel van hun geld. Voor sommigen is het iets wat zo loopt, voor anderen is er geen andere manier om geld te verdienen. Zwart werken zal waarschijnlijk nooit verdwijnen, maar hoe kunnen we hier beter mee omgaan? Kunnen we het werk reguleren en zo uitbuiting en illegaliteit voor zijn?

Zwart werken roept bij velen een negatieve connotatie op. Wie zijn de onzichtbare arbeiders van Amsterdam en wat voor werk doen ze? Sommige mensen kiezen ervoor om zwart te werken voor andere is het de enige optie, bijvoorbeeld omdat ze ongedocumenteerd zijn. We besteden in het panelgesprek extra aandacht aan deze groep ongedocumenteerde arbeidsmigranten. Hoe gaan we daar eigenlijk mee om?

  • Lisa Berntsen en Tesseltje de Lange werken aan een onderzoek naar de arbeidsmarktpositie van ongedocumenteerden in Nederland, waarvoor ruim 100 ongedocumenteerden in Amsterdam geïnterviewed zijn.
  • Frank Vandenbroucke is de founding father van de dienstencheques in België. We vragen hem of hij denkt dat dit ook een toepasbaar systeem is voor in Nederland.
  • Leo Lucassen, Directeur Onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij publiceerde samen met Henk van Houtum in oktober dit jaar het boek ‘Voorbij Fort Europa’, waarin ze de tegenstrijdige een averechtse effecten van het huidige migratiesysteem blootleggen.
  • Marijke Bijl is werkzaam voor stichting OKIA, die arbeidsmigranten zonder verblijfsvergunning ondersteunt.
  • Yvette Luhrs is voorzitter van PROUD, belangenvereniging voor mensen in de erotische dienstverlening. Ze schreef onlangs dit artikel over zwart werken in de seksindustrie.
  • Laila Ezzeroili is journalist voor de Correspondent en de Volkskrant en schreef onder andere dit stuk over zwart schoonmaakwerk onder Marokkaanse vrouwen.

 

maandag 14 nov 2016, 20.00
IJ Zaal
Deze 47 mensen waren aanwezig