Global Trends

Onze meest geliefde onderdrukte: de Palestijn

Waarom zijn Palestijnen soms banger voor elkaar dan voor de Israëliërs?
Gratis toegang
maandag 22 jan 2018, 20.00
ma 22 jan 2018, 20.00
Studio

Het Israëlisch-Arabische conflict trekt diepe sporen door Nederland. Hiervan getuigen belangenorganisaties, media, opiniemakers en politieke partijen. In deze geïmporteerde strijd overheersen het wensdenken en het collectieve beeld van de Palestijn als machteloos slachtoffer van Israël. Op grond hiervan draait decennialang een ware industrie. Van de Europese belastingbetaler vloeien miljarden naar Palestijnse leiders. Is de Palestijn hierbij gebaat? Hij lijdt onder de Israëlische bezetting, maar ook onder zijn eigen leiders. En deze onderdrukking duurt al langer dan een eeuw. Is een tweestatenoplossing nog haalbaar? Het is de hoogste tijd voor realisme en bijstelling van het beeld. We discussiëren hierover onder leiding van Bernard Hammelburg naar aanleiding van het recent verschenen boek 'We haten elkaar meer dan de Joden' van historica en journaliste Els van Diggele.

Over het boek

Singel Uitgeverijen | Athenaum

We haten elkaar meer dan de Joden gaat over verdeeldheid tussen Palestijnen onderling en niet over Israël en de bezetting van de Palestijnse gebieden. Het handelt over een vraag die doorgaans niet gesteld wordt: waarom zijn Palestijnen soms banger voor elkaar dan voor de Israëliërs?

De broederstrijd, een constante in de Palestijnse geschiedenis, blijft verborgen achter de schermen van de wereldpolitiek, terwijl de gewone Palestijn er dagelijks schade van ondervindt. Rechtvaardigt de inmiddels vijftig jaar durende bezetting het negeren van dit drama? Els van Diggele bezocht dissidenten en andere goed geïnformeerde onafhankelijke Palestijnen: mensen met lef, die vrijuit spreken. Ze woonde in Ramallah en maakt ons met beurtelings humor en ernst deelgenoot van haar speurtocht in de Palestijnse gebieden, waar niets is wat het lijkt.

Gratis toegang
maandag 22 jan 2018, 20.00
Studio
Deze 77 mensen waren aanwezig