Gemeente Amsterdam en UvA

Ontwikkeling Universiteitskwartier

In gesprek over een bijzonder deel van de Amsterdamse binnenstad.
dinsdag 8 okt 2019, 20.00
di 8 okt 2019, 20.00
IJ Zaal

Midden in de historische binnenstad wordt het gebied tussen Oude Turfmarkt en Oude Hoogstraat ontwikkeld tot het Universiteitskwartier. De Universiteit van Amsterdam (UvA) gaat hier haar eeuwenoude gebouwen vernieuwen en verduurzamen, waarna de gemeente Amsterdam de openbare ruimte opnieuw inricht. Op de geboortegrond van de UvA komen de Faculteit der Geesteswetenschappen en universiteitsvoorzieningen, zoals een studiecentrum annex bibliotheek, een aula en werkplekken voor staf en bestuur.

In het Universiteitskwartier wordt ook gewoond. De universiteitsvoorzieningen zullen bezoekers aantrekken, waaronder studenten. Daarnaast leven er ideeën om de logistiek en bevoorrading over het water mogelijk te maken, het gebied verder te vergroenen en zelfbeheer van de openbare ruimte te stimuleren. En in de directe omgeving zijn diverse ondernemingen, zoals hotels, horeca en theaters.

Om te zorgen voor een goede balans tussen al deze functies stelt de gemeente Amsterdam, samen met Universiteit van Amsterdam, een strategisch masterplan op.

De hoofdlijnen van dit plan worden tijdens de bijeenkomst van 8 oktober gepresenteerd. Met verschillende gasten vindt vervolgens een discussie over de hoofdlijnen van het plan plaats. Is een goede balans tussen studeren, werken, wonen en bezoeken gevonden? Weet het gebied zijn eigenheid en monumentaliteit te versterken? Zal het er rustig, sereen maar ook levendig kunnen zijn? Zijn er voldoende uitdagingen om te verduurzamen en te vergroenen? Zal de UvA met al haar voorzieningen van toegevoegde waarde voor de binnenstad zijn?

dinsdag 8 okt 2019, 20.00
IJ Zaal
Deze 75 mensen waren aanwezig