Global Trends

Ons gemeengoed

Wat is de rol van burgercollectieven in de participatiemaatschappij? Met o.m. hoogleraar Tine de Moor.
woensdag 4 apr 2018, 20.00
wo 4 apr 2018, 20.00
IJ Zaal
Reageer

De overheid trekt zich terug en de burgers zien kansen. Voortaan dragen we zelf zorg voor onze arbeidsongeschiktheid, ouderen, woning en energievoorziening. In de commons staat het collectieve belang centraal en zorgt de interne solidariteit van de participerende leden voor de vooruitgang van het initiatief. Wat is de rol van de commons in de hedendaagse participatiemaatschappij? Wat zijn de dilemma's die spelen bij deze kleinschalig georganiseerde solidariteit? En zijn de commons een noodzakelijk kwaad bij een terugtrekkende overheid of juist die interne cohesie en positief burgerschap die we willen zien in een gezonde samenleving?

Wat gaan we doen?

  • We openen de avond met Joachim Meerkerk, onderzoeker Urban Commons en voormalig programmamaker Pakhuis De Zwijger, om het te hebben over de manier hoe hij stedelijke commons heeft zien groeien en wat nu de rol is van deze samenwerkingen naar de toekomst toe.
  • Daarna gaan we het hebben over de sociale dilemma’s en vertrouwenskwesties die komen kijken wanneer burgers samenkomen om in een commons een gemeenschappelijk probleem op te lossen. We houden een gesprek met oprichter broodfonds beter Suzan Doodeman en secretaris ouderparticipatiecreche de Tolkresj Els Duran.
  • Jan Hut wil er voor zorgen dat een glasvezelnetwerk ook toegankelijk is in de meer landelijke provincies, waaronder Groningen. Van hem krijgen we meer te horen over de worsteling met marktpartijen en overheidsinstanties wanneer burgers zelf iets willen doen.
  • Vervolgens gaan we met hoogleraar sociale en economische geschiedenis Tine de Moor en permaculturist ECA en oprichter Ubuntu Stadstuin Zuid Oost Annet van Hoorn praten over commons in de stad, waar de uitdagingen zitten en hoe de gemeente kan bijdragen aan het succes van burgercollectieven.
  • We sluiten af met een gesprek tussen program manager Commons Lab Waag Society Socrates Schouten en Tine de Moor om de schaal naar een hoger niveau te tillen, waar we ons afvragen in hoeverre commons beheer niet ook toepasbaar is op natuurlijke hulpbronnen om zo klimaatverandering tegen te gaan. Want waarom is zoiets essentieel als water eigenlijk geprivatiseerd?

woensdag 4 apr 2018, 20.00
IJ Zaal
Deze 126 mensen waren aanwezig