De Stad

Ons dagelijks afval

Doe het zelf met upcycling!
dinsdag 18 mrt 2014, 20.00
di 18 mrt 2014, 20.00
Grote zaal

Afval biedt mensen en bedrijven de kans om zich als producent te manifesteren en ook geld te verdienen. Steeds beter kunnen we bruikbare grondstoffen uit afval winnen en hiervan nieuwe producten maken. Afval als voedsel, zoals de cradle-to-cradle filosofie al beschreef. Hoe ver zijn we hier al in? Wat kunnen we zelf doen in onze eigen buurt of huis? En hoe kostbaar is ons afval eigenlijk?

Frits Steenhuisen (CREM bv) en Marieke van Nood (Afval Energie Bedrijf) laten zien wat er in uw afvalzak zit en wat er met uw afval gebeurt. Bovendien rekenen af met allerlei ‘urban myths’ die bestaan rond het thema afval.

Jan Jongert (Superuse) pleit ervoor dat verschillende reststromen in de stad veel beter aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Breng de vraag naar en het aanbod van afval bij elkaar, binnen een stad, maar ook binnen een buurt. Dit leidt niet alleen tot milieuwinst, maar ook tot nieuwe business, nieuw ontwerp en nieuwe samenwerking. Hij vertelt over zijn werk hierin.

Het vinden van (rest)materialen als geschikte grondstof voor de ontwikkeling van een nieuw product is één. Maar hoe organiseer je een productieketen die ook beantwoordt aan lokale behoeften? Hoe motiveer je lokale partijen om bij te dragen aan deze keten? Verschillende projecten die raken aan deze vragen, passeren de revue. Daarna is het tijd voor discussie met het publiek over deze vraagstukken.

In het project Supernatural (Kolenkit-buurt, Amsterdam) produceert het ontwerperscollectief Pink Pony Express energie met oud brood van bewoners in de wijk (ook om een rattenplaag te voorkomen). Rolf Steenwinkel (Amsterdam Energie) heeft het plan om deze biovergisters in alle buurten van Amsterdam neer te zetten. Ontwerper Dave Hakkens ontwierp een kleinschalige recycle-workshop om plastic te recyclen, onder de naam Precious Plastic.

Anke de Vrieze (CITIES) vertelt over haar plan WASTED waarin ze, geïnspireerd door het project van Hakkens, in Amsterdam Noord plastic wil gaan hergebruiken.

Ook de mensen achter het Rotterdamse project Afval loont zijn aanwezig. Bewoners helpen met afvalscheiding, vanuit het idee dat afval een grondstof is en daarmee geld waard is. Thomas Adelaar(iKringloop) is er ook: met deze gratis app wisselen buurtgenoten spullen met elkaar uit.