De Stad

One Minute In My Shoes

Honderden kunstschoenen in straten van Amsterdam vertellen het verhaal van onzichtbare mensen.
vrijdag 16 dec 2016, 10.00
vr 16 dec 2016, 10.00
Hele pand
Reageer

Vanaf 16 december verschijnen op verschillende straten, pleinen en in prominente gebouwen in Amsterdam honderden niet te missen kunstschoenen met telefoonnummers. Deze schoenen zijn onderdeel van het street art project ‘One Minute In My Shoes’ van Power of Art House, waarbij honderden kunstzinnige schoenparen worden verspreid door de stad. Ook in Pakhuis de Zwijger zijn de schoenen niet te missen. Tot eind januari kan je ze in ons pand bewonderen.

Laat je berichtje achter na de piep

De schoenparen verbeelden de verhalen van eenzame zielen en laten zien hoe het leven van deze mensen tot een onzichtbare act is geworden. In de kunstschoenen staat ook een telefoonnummer. Via de voicemail zijn korte geluidsfragmenten te horen van stadsgenoten over hun eenzame leven. De voicemail eindigt met de vraag; “Wat zou jij doen als je in mijn schoenen stond? Laat je boodschap achter na de piep”. De organisatie vraagt het publiek even stil te staan en na te denken over de eigen rol in dit verhaal. Berichten zijn terug te lezen op www.oneminuteinmyshoes.nl.

Groot aantal eenzame mensen

Aanleiding van de actie is het grote aantal eenzame mensen: 40% van de Nederlandse bevolking voelt zich eenzaam. Landelijk voelt 8% zich ernstig eenzaam, in Amsterdam is dat ruim 11%. De koude decembermaand is voor veel eenzame mensen de moeilijkste periode van het jaar. Mensen zoeken elkaar op, vieren de feestdagen in warm verlichte huizen. Dit gaat echter voor veel mensen niet op. Zij staan er alleen voor. Vaak niet zichtbaar voor de omgeving. Dat was voor Power of Art House aanleiding om juist in december de actie te lanceren.

De actie is bedoeld om mensen op een andere manier te laten kijken naar deze medemensen. De verhalen liggen dichterbij dan je denkt. We hopen mensen te raken met de ware verhalen die we op een kunstzinnige manier visueel maken – Saskia Stolz, oprichter van Power of Art House.

Verhalen uit het leven gegrepen

Vier Amsterdammers werden geïnterviewd. De schoenen vertellen onder meer het verhaal van Anita, die als 21-jarige in een psy- chose terecht kwam en haar studie psychologie moest opgeven. Van Age, die als 18-jarige werd uitgezonden, vol verwachting over de toekomst en met symptomen van PTSS terug kwam. En van Jamal, die door de economische crisis zijn baan en familie kwijt raakte en met niets over bleef.

Steeds vaker wordt uitgegaan van de eigen kracht van burgers en hun eigen sociale netwerk bij de behoefte aan hulp, onder- steuning en begeleiding. Steeds meer mensen hebben onvoldoende verbale kwaliteiten, zijn onvoldoende zelfredzaam en flexibel, mobiel en in staat om hulp te vragen. Zij voelen zich eenzaam, gegeneerd, machteloos, sociaal uitgesloten en onzichtbaar. Wij laten met dit project een aantal van deze verhalen zien – Saskia Stolz, oprichter van Power of Art House.

Power of Art House

Power of Art House is een artistiek collectief en denktank van designers, sociaal-cultureel ondernemers, producenten en andere creatieve denkers. Met creativiteit wil Power of Art House beladen of moeilijke onderwerpen toegankelijk maken voor een breed publiek en het publieke debat op gang brengen.

In september 2015 lanceerde Power of Art House reeds het succesvolle street art project Moving People, waarbij tienduizenden miniatuur- vluchtelingen in de straten van Amsterdam en Den Haag werden verspreid, om vluchtelingen een gezicht te geven en hun verhalen te vertellen. Deze actie kreeg enorm veel media-aandacht, waaronder NOS, Radio 1, de Volkskrant, Het Parool en RTL Late Night.

© Power of Art HouseMoving People

© Power of Art House