Global Trends

Onderzoeksjournalistiek 2.0

Nieuwe feiten, nieuw licht, een nieuwe onderzoeksredactie.
maandag 7 apr 2014, 20.00
ma 7 apr 2014, 20.00
Grote zaal
Reageer

Diepgravend onderzoek doen naar maatschappelijke misstanden kost veel tijd en geld, toch zien veel media het juist in deze tijd als een belangrijke taak. Overal wordt gezocht naar nieuwe businessmodellen om onderzoeksjournalistiek mogelijk te maken. Het meest succesvolle voorbeeld daarvan is het Amerikaanse ProPublica, dat grote onderzoeksprojecten uitvoert met verschillende mediapartners.

De ervaren onderzoeksjournalist Marcel Metze en weekblad De Groene Amsterdammer presenteren vanavond een Nederlandse tegenhanger van ProPublica: De Onderzoeksredactie. Dit nonprofit-platform is een vervolg op de Masterclass Onderzoeksjournalistiek die sinds 2011 twee keer per jaar wordt georganiseerd. De deelnemers aan de masterclasses werkten maandenlang aan verschillende dossiers, zoals overheidssteun aan het betaald voetbal, de onzichtbare macht van het adviesbureau McKinsey, de toenemende bedreiging van de privacy op de werkvloer, de fossiele Nederlandse energiepolitiek en de misstanden bij woningcorporaties. Het zesde dossier, over de macht en onmacht van de zorgverzekeraars, verschijnt in april.

Marcel Metze en Xandra Schutte (hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer) vertellen over de totstandkoming van De Onderzoeksredactie, over de missie van het platform en over de samenwerkingsverbanden.

Vervolgens presenteren de leden van de Onderzoeksredactie enkele van de dossiers. Bram Logger enParcival Weijnen vertellen over hun onderzoek naar de miljardenuitgaven van lagere overheden na de privatisering van de nutsbedrijven. Ton de Jong van het Brabants Dagblad vertelt over de samenwerking met De Onderzoeksredactie, De Groene Amsterdammer en Omroep Brabant.

De Energiegroep vertelt over de publicatie ‘Land van gas en kolen’, dat genomineerd werd voor de aanmoedigingsprijs van de VVOJ, en over de samenwerking met De Correspondent, waar zij als groepcorrespondent Energie & Klimaat zijn.

Twee deelnemers van de laatste masterclass presenteren hun onderzoek over de mistanden bij woningcorporaties en vervolgprojecten over de vastgoedsector.

In het tweede deel van de avond praat Marcel Metze met Joop Bouma (onderzoeksjournalist bij Trouw),William de Bruijn (onderzoeksjournalist bij VPRO Tegenlicht), Pieter Klok (plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant) en Margo Smit (directeur VVOJ) over onderzoeksjournalistiek in moeilijke tijden. Het zal gaan over onderzoeksjournalistiek voor de publieke zaak, over de nonprofit-organisatie als nieuw businessmodel en over regionale, nationale en internationale samenwerking als kans voor de onderzoeksjournalistiek.